Veselības ministrija ir gatava apmaksāt mirušo pacientu izdevumus

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasИсследование на магнитно-резонансном томографе, архивное фото
Исследование на магнитно-резонансном томографе, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd Veselības ministrija kompensē slimnīcām parādus, kurus atstājuši mirušie pacienti, un cenšas izlemt, ko darīt ar dzīvajiem parādniekiem.

RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Pēdējo 12 gadu laikā Austrumu slimnīcas pacienti palikuši tai parādā vairāk nekā 4,5 miljonus eiro, vēsta Latvijas Radio 4 programma "Doma laukums".

Pērn savas finanšu saistības Austrumu slimnīcas priekšā nav izpildījuši vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku: pēc medicīniskās palīdzības saņemšanas viņi palikuši parādā slimnīcai 418 660 eiro.

"Vēršam valdības uzmanību, ka 13% no parādniekiem ir miruši. Piedzīt šo parādus vairs nav iespējams,"- stāsta Austrumu slimnīcas pārstāve Ingūna Potetinova.

Kopumā slimnīcai parādā ir 64 859 cilvēki, lielākoties tie ir pacienti, kurus uz stacionāru atvedušas ātrās palīdzības brigādes.

"Neatliekamās palīdzības brigādes pakalpojumi ir bezmaksas, ja jūsu izsaukums ir pamatots. Taču par pakalpojumiem stacionārā tiek piemērotas pacientu iemaksas," - skaidro Potetinova.

No iemaksām ir atbrīvoti tikai pacienti, kuri pieder pie kādas no 18 grupām: grūtnieces, pirmās grupas invalīdi un tā tālāk.

"Slimnīca sniedz iespēju samaksāt vēlāk. Taču, lūdzu, neaizejiet no slimnīcas, neatrisinot šo jautājumu,"-  lūdz Austrumu slimnīcas pārstāve.

В машине скорой помощи - Sputnik Latvija
Ātrās palīdzības jaunie tarifi: sieviete nobijās izsaukt ātros un zaudēja tēvu

Pacients, kurš nav samaksājis slimnīcai, no sākuma saņem vēstules. Pēc tam lietai klāt ķeras parādu piedzinēji. Pēc Potetinovas sacītā, slimnīca ar sapratni izturas pret cilvēkiem, kuri nespēj uzreiz apmaksāt pakalpojumus – viņiem ir pretimnākoši, piedāvājot, piemēram, sadalīt maksājumu daļās, un apmaksāt to gada laikā. Slimnīcai ir noslēgts līgums ar parādu piedziņas kompāniju, kurai izdodas atgūt naudu apmēram 23% gadījumu. Pagājušajā nedēļā slimnīca uzsākusi sadarbību ar vēl vienu parādu piedziņas uzņēmumu.

Veselības ministrijas pārstāve Daina Mūrmane-Umbraško pastāstīja, ka pacientu parāds Stradiņa slimnīcai šobrīd sastāda 700 tūkstošus eiro, savukārt kopējā parāda summa visās valsts slimnīcās nav zināma. (Saskaņā ar Skaties.lv datiem, pērn šī summa pārsniedza 10 miljonus eiro).

Nemaksātāju sarakstā lielu daļu veido sociāli nenodrošināti cilvēki, alkoholiķi, neapdrošinātie, studenti, kā arī bezdarbnieki (līdz 25%). Uzmanības cienīgs fakts, ka kopējā parādu summa būtiski samazinās katru mēnesi pensijas saņemšanas datumā: pensionāri cenšas nokārtot savas saistības slimnīcas priekšā.

Bērns pie zobārsta. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vecāki pārliecināti: bezmaksas medicīna bērniem Latvijā – tas ir mīts

Šobrīd Veselības ministrija kompensē slimnīcām mirušo pacientu parādus, un cenšas izlemt, ko darīt ar dzīvajiem parādniekiem.

"Piemēram, šonedēļ pie mums nāks Austrumu slimnīcas pārstāvji un parādīs kādās kategorijās tiek iedalīti pacienti-parādnieki. Kas ir vislielākie nemaksātāji? Pie kādas grupas viņi pieder: pie pensionāriem vai pie darbspējīgajiem? Mēs sapratīsim, kas ir šie cilvēki un vai mums vajag ieviest kaut kādus parādu piedziņas mehānismus. Un vēl viens variants, kuru nākotnē varētu īstenot valsts – samazināt pacientu iemaksu summas, jo tās ir augstas. Šobrīd, kad cilvēks nokļūst stacionārā, viņš maksā 10 eiro, sākot no otrās dienas. Un tas ir daudz," - atzīst Mūrmane-Umbraško.

Ziņu lente
0