Lauku aptiekas Latvijā gaida jauns trieciens

© Pixabay / HayleybarcarМедицинские препараты в аптеке
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visu aptieku īpašniekiem līdz 9. februārim jāiegādājas skeneri zāļu verifikācijai.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Pagājušajā nedēļā apstiprinātie Ministru kabineta noteikumu grozījumi par zāļu verificēšanu nozīmē papildu finansiālo slogu mazajām lauku aptiekām, vēsta Zemgales reģionālā televīzija.

Покупатели оплачивают покупки в гипермаркете - Sputnik Latvija
Viedoklis
Likums par kases aparātiem: uzstādīt nez ko

Lai izvairītos no viltojumiem, aptiekām pirms zāļu izsniegšanas pacientiem turpmāk būs jāpārbauda ražotāju sniegtā informācija par katru medikamentu iepakojumu. Tādējādi tiks noskaidrota zāļu ražošanas vieta, derīguma termiņš, kā arī iesaiņojuma veselums. Prasība attiecas gan uz recepšu, gan atsevišķiem bezrecepšu medikamentiem, kas uzskaitīti pielikumā.

Līdz 9. februārim aptiekās jāuzstāda skeneri, ar kuru palīdzību no iesaiņojuma tiks nolasīts unikālais kods. Mazo aptieku īpašniekus satrauc jaunie izdevumi – viņiem jau tāpat neklājas labi.

Zaļenieku pagastā ir viena pati aptieka, Galma aptiekas filiāle. Dienā – apmēram 60 pircēji. Tirdzniecības vietu izdodas uzturēt tikai tāpēc, ka īpašniecei ir arī aptieka pilsētā.

"Mums jau kases sistēmas darbojas, un izmaksas vienīgās būs skeneri jānopērk. Lai būtu kvalificēta apkalpošana, tur vēl varbūt būs izmaksas," – stāstīja ''Galma aptiekas'' īpašniece Dzintra Lūsiņa.

Augstkalnes pagasta vienīgajā aptiekā jaunais skeneris uzstādīts kopā ar kases sistēmu, tomēr ir neskaidrības: kas notiks ar Krievijā ražotajām zālēm, vai  Eiropas zāles no lieltirgotavām uzreiz tiks saņemtas ar jauno kodu, kā visa šī sistēma darbosies.

Таблетки - Sputnik Latvija
"Aptiekas iedzīvojas uz invalīdu rēķina": konstatēta noziedzīga sazvērestība

"Es uzskatu, ka bija jābūt ilgākam pārejas periodam. To sistēmu vajadzētu kaut kā bišķi iemēģināt. Tam visam bija jābūt krietni ātrāk. Ja tas ir 9.februāris, kad tas viss mainās, tad mums vajadzēja kaut kā adaptēties un saprast, kā tas viss darbojas," – skaidroja SIA "LuRaVe" īpašniece Iveta Kurloviča.

Zāļu verifikācijas organizācijas pārstāvis Pēteris Rimšs telefona sarunā paskaidroja, ka satraukumam nav pamata – aptiekas paspēšot izprast darba principus.

"Visas zāles, uz kurām ir attiecināmas regulas prasības, un, kas ir saražotas līdz 2019. gada 9. februārim var tikt izplatītas ierastajā kārtībā līdz to derīguma termiņa beigām," – apgalvoja LZVO projekta vadītājs.

Latvijas reģionos aptiekas veras ciet viena pēc otras – pircēju ir aizvien mazāk, zāļu cenas – aizvien augstākas, jaunu prasību – aizvien vairāk. Visā Daugavpils novadā patlaban palikusi viena aptieka.

Ziņu lente
0