"Nekā personīga, tikai bizness": iedzīvotāji šokēti par remantadīna cenu 1 eiro apmērā

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasПроверка таблеток на внешний вид
Проверка таблеток на внешний вид - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu apmeklētāji aktīvi pārpublicē fotogrāfiju, kurā uzskatāmi atspoguļots, kādu cenu par remantadīnu nākas maksāt Latvijā un kādu – par tā analogu Baltkrievijā. Cena Latvijā ir gandrīz desmit reizes augstāka.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Latvijas iedzīvotāju sašutumu izraisījusi fotogrāfija, kurā redzama farmaceitiskā preparāta remantadīna cena Latvijā – 8,29 eiro un Baltkrievijā – 2,31 rub., jeb aptuveni 0,98 eiro.

​"Nekā īpaša, tikai zāles. Lūk, kāpēc ir tik izdevīgi braukt uz Baltkrieviju," – secināja Aleksandrs.

Fotogrāfija strauji izplatās sociālajos tīklos, taču publikas viedoklis dažkārt kardināli atšķiras. Protams, liela daļa lasītāju ir sašutuši un Latvijas valdību nolamā ne tikai par farmaceitisko preparātu cenām, bet arī par visu pārējo.

Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijas eksperiments: jo nabagāka valsts, jo augstākas cenas

"Uz koncertu Baltkrievijā arī var aiziet par 10 eiro, nevis tā, kā pie mums – uz tādu pašu koncertu par 30 eiro," – uzrakstīja Jurijs.

"Tāds iespaids, ka mūsu cenas daudzus apmierina. Tāpēc vergi vienmēr baros savus saimniekus... Vergi un ganāmpulks,"- fotogrāfiju komentēja Vjačeslavs.

"Es ar prieku pirktu zāles no Baltkrievijas, izskatās, ka tur valsts regulē cenas," – savas domas pauda Ina Skudra.

Daži komentētāji ar skaitļiem centās pamatot cenu starpību.

Piemēram, Ģirts atgādināja, ka Latvijā minimālā alga – 430 eiro, Baltkrievijā – 114 eiro, tātad esot loģiski, ka zāles Latvijā būs dārgākas. Augstās cenas Latvijā nozīmējot, ka iedzīvotājiem ir augsts vidējais līdzekļu apgrozījums. Pēc viņa domām tikpat labi var salīdzināt zāļu cenas ar cenām Somijā vai Itālijā, un tad visi priecāšoties, ka Latvijā tās ir tik zemas.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Latvijā varētu pārtraukt zāļu pārdošanu pa daļām

Savukārt Viktorija skaidroja, ka Baltkrievijā nav zāļu ražotnes pēc ES  standartiem, nav reģistrācijas pēc ES standartiem, bet Latvijā tas viss esot, pie tam vēl ir brīva konkurence, tāpēc cenas ir tādas. Sociālo tīklu apmeklētāji kundzei aizrādīja, ka nevajagot braukt uz kaimiņu Lietuvu, lai sajustu cenu starpību.

Iepriekš sociālos tiklus saviļņoja kādas rīdzinieces stāsts, kura sūdzējās: aptiekas Latvijā iedzīvojas uz invalīdu rēķina – Torasemida cena Latvijā ir četrkārt augstāka nekā kaimiņvalstī. Sieviete aplēsa, ka pensionārs un invalīds ar sirds slimību gadā vidēji pārmaksā gandrīz 300 eiro.

Ziņu lente
0