Daugavpilī apturēts atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecības projekts

© Sputnik / Сергей Ермохин / Pāriet pie mediju bankasСвалка бытовых отходов
Свалка бытовых отходов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilsētas iedzīvotāji iestājās pret atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecību dzīvojamo rajonu tuvumā.

RĪGA, 21. janvāris – Sputnik. Daugavpils atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecības projekts ir apturēts, vairums domes deputātu atbalstīja šo lēmumu, raksta avīze "Naša".

Savā pirmajā darbadienā atkārtoti ievēlētais domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš kopā ar pirmo vietnieku Igoru Prelatovu un AADSO vadītāju Aivaru Pudānu apmeklēja paredzētās rūpnīcas celtniecības vietu Mendeļejeva ielā 13a. Pudāns pamatoja šīs vietas izvēli rūpnīcas celtniecībai ar to, ka TEC-3 teritorijā ir pieejamas visas komunikācijas, kuras ir nepieciešamas iekāršu funkcionēšanai. Šī vieta tika izraudzīta jau 2017. gada pavasarī, saskaņojot to ar bijušo pilsētas mēru Jāni Lāčplēsi.

Zābaks - Sputnik Latvija
ES var sodīt Latviju par atkritumiem

Pēc situācijas izpētīšanas un sarunām ar speciālistiem Elksniņš pauda viennozīmīgu domes vadības pozīciju: atkritumu dedzināšanas rūpnīcas projekts tiks apturēts. Tajā pašā dienā mērs sasauca pilsētas domes ārkārtas sēdi ar lūgumu izskatīt jautājumu par atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvprojekta īstenošanas apturēšanu. Ar balsu vairākumu projekts tika apturēts.

Pērnā gada novembrī Daugavpils nesaņēma apmēram 10 miljonus eiro no eirofondiem rūpnīcas būvprojekta īstenošanai, pieejamie līdzekļi aizgāja uz Ventspili. Decembrī notika ziņojuma prezentācija par rūpnīcas ietekmi uz apkārtējo vidi, uz sanāksmi tika uzaicināti arī vietējie iedzīvotāji. Aivars Pudāns iedrošināja pilsētniekus, ka rūpnīcā netiek plānots sadedzināt biomasu – "tomāti, gurķi un viss pārējais".

"Tiks dedzināts tas, kas jau nonāk apglabāšanā, viss, kas nenonāk otrreizējā pārstrādē, piemēram, apģērbs, apavi, kaut kādas plēves," - paskaidroja AADSO pārstāvis.

Apgalvojumi, ka Daugavpilij nepieciešama rūpnīca un tās celtniecība nepasliktinās ekoloģisko situāciju, pilsētniekus nepārliecināja.

"Neviens Daugavpilī šo rūpnīcu nevēlas! Esmu aptaujājusi daudz cilvēku. Mēs visi raizējamies par bērnu veselību. Nevajag mums tādu rūpnīcu. Būvējiet to Demenē, kur nav cilvēku, un dedziniet atkritumus tur," - paziņoja pilsētas iedzīvotāja ziņojuma apspriedē.

"Kad mēs taisījām neatkarīgu projektu Ķīmiķu ciematā – nebija neviena cilvēka, kurš būtu par šo projektu. Kā var šādu eksperimentu taisīt?"- noradīja cits diskusijas dalībnieks. Viņš piebilda, ka Latvijā pirmo reizi plānots uzbūvēt atkritumu dedzināšanas rūpnīcu dzīvojamā mikrorajonā, un nav pieredzes, uz kuru varētu pamatoties.

Jānis Āboltiņš, kompānijas Geo Consultants pārstāvis, kura sagatavoja ziņojumu par rūpnīcas ietekmi uz ekoloģiju, uzskata, ka iedzīvotāju šaubas ir saistītas ar to, ka viņi vienkārši nav pietiekami informēti šajā nozarē. Taču Eiropā līdzīgas rūpnīcas vairs nevienu neizbrīna, tās darbojas teritorijās, "kur bērnudārzi un dzīvojamās mājas ir burtiski simts metru attālumā", un tas neizraisa nekādas sūdzības, norādīja Āboltiņš.

Ziņu lente
0