Latvijas iedzīvotājus aicina izmantot drošības jostas autobusos

© Sputnik"Катапульта" - кресло, в котором каждый может почувствовать, что происходит с пассажиром при резком торможении автобуса
Катапульта - кресло, в котором каждый может почувствовать, что происходит с пассажиром при резком торможении автобуса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau ceturto gadu Latvijā tiek rīkota sociālā kampaņa "Piesprādzē rītdienu!", taču latvieši joprojām nelabprāt izmanto drošības jostas autobusos.

RĪGA, 20. janvāris – Sputnik. Salīdzinot ar pērno gadu, atbildīgu ceļotāju skaits Latvijā palielinājies par 7%, liecina Lux Express Latvija svaigākā aptauja. Tagad drošības jostas braucienu laikā autobusos izmanto jau 56% iedzīvotāju.

Salīdzinājumam – privātajā automobilī drošības jostu vienmēr izmanto 83% Latvijas iedzīvotāju (gan pasažieri, gan vadītāji).

Водитель с пассажиром в салоне автомобиля - Sputnik Latvija
Simts eiro par telefonu: Latvijā stājas spēkā jauni sodi

"Ja mēs paskatāmies skaitļos, tad Latvijā, piemēram, tie, kas sēž priekšējos sēdekļos - gan pasažieri, gan autovadītāji - drošības jostas lieto tuvu 90%. Tas ir diezgan tuvu arī citu valstu līmenim. Bet, ja mēs paskatāmies aizmugurē sēdošos un šinī gadījumā arī autobusa pasažierus, tad diemžēl mēs vēl no citām valstīm atpaliekam. Drošības jostu lietotāju skaits ir tikai pāri pusei, tādēļ tiešām ir ļoti vērtīgi, ka privātie uzņēmēji, kas pārvadā daudzus pasažierus, par to atgādina, runā un skaidro sabiedrībai," - skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvis Jānis Aizpors.

Tāpēc ir tik svarīgi rīkot informatīvus pasākumus un kampaņas, kuras uzskatāmi paskaidro, cik bīstamas var būt vienkāršas straujas bremzēšanas sekas.

Šādā brīdī pasažiera galva, kurš atrodas aizmugurē un nav piesprādzējies ar drošības jostu, var kļūt par īstu slepkavības ieroci: var traumēt ne vien sevi, bet arī priekšā sēdošu cilvēku.

"Trieciena brīdī nepiesprādzējies pasažieris var strauji ielidot vējstiklā vai priekšā esošajā sēdeklī. Drošības jostu lietojums autobusā pasargā ne vien mūs pašus, bet arī citu cilvēku veselību un dzīvību," - uzsver Luc Express Latvija valdes loceklis Krišjānis Reķis.

Esošās kampaņas ietvaros Rīgas Starptautiskās autoostas ēkas pirmajā stāvā tika izvietota speciāla "katapulta" – autobusa sēdeklis, kurā katrs gribētājs var sajust, kas notiek ar pasažieru, kad autobuss veic strauju bremzēšanu.

Jāsaka, ka krēsls šajā trenažierī tik izmests vien ar ātrumu 7 km/st, taču sajūtas līdzinās amerikāņu kalniņiem. Pat negribas domāt, kāds var būt efekts, ja ātrums izrādīsies ātrāks, un drošības josta nebūs piesprādzēta.

© Sputnik"Кatapulta" – autobusa sēdeklis, kurā katrs gribētājs var sajust, kas notiek ar pasažieru, kad autobuss veic strauju bremzēšanu
Latvijas iedzīvotājus aicina izmantot drošības jostas autobusos - Sputnik Latvija
"Кatapulta" – autobusa sēdeklis, kurā katrs gribētājs var sajust, kas notiek ar pasažieru, kad autobuss veic strauju bremzēšanu

Neskatoties uz to, saskaņā ar aptauju, 16% Latvijas iedzīvotāju nekad neizmanto drošības jostas autobusos. Interesanti, ka 35% paskaidroja to ar dažādiem iemesliem, piemēram, drošības josta viņiem nepiestāv vai arī viņi uzticas autobusa vadītājam, kā arī viņiem vienkārši pastāv ieradums nepiesprādzēties vai arī jostu vienkārši neesot bijis.

Vēl 31% respondentu pat nebija aizdomājušies par drošības jostām, savukārt 30% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka tās ir neērtas. Trīs procenti uzskata, ka drošības jostas vispār nav vajadzīgas, un tik pat procentu norāda, ka sods vienalga netikšot piemērots.

Ja salīdzina ar citām Baltijas valstīm, tad kaimiņu Lietuvā drošības jostas izmanto 54% aptaujāto, savukārt Igaunija kārtējo reizi parādīja acīmredzamu izrāvienu: te drošības jostas autobusos izmanto 91% iedzīvotāju.

Ziņu lente
0