Valsts nepalīdzēs Siguldai izpirkt olimpiskajam ciematam paredzēto zemi

CC BY-SA 2.0 / Helmuts R / Bobsleigh in SiguldaБобслейная трасса в Сигулде
Бобслейная трасса в Сигулде  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemes gabala iegāde no Evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes Siguldai izmaksās 230 tūkstošus eiro. Pašvaldībai nāksies pašai saviem spēkiem atrisināt finansējuma jautājumu.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Siguldas dome nolēmusi nopirkt zemes gabalu 5,5 hektāru platībā Olimpiskā ciemata vajadzībām, vēsta Grani.lv.

Pirkums nepieciešams, lai atbilstu kopā ar Stokholmu iesniegtajam pieteikumam 2026. gada ziemas Olimpisko spēļu rīkošanai.

Iepriekš Sigulda informēja, ka ir gatava būvēt Olimpisko ciematu, ja Stokholma iegūs tiesības organizēt 2026. gada ziemas Olimpiskās spēles. Evaņģēliski luteriskā draudze Siguldas pašvaldības teritorijā piekrita izskatīt iespēju pārdot 5,5 hektārus teritorijas šiem mērķiem.

Siguldas bobsleja trase - Sputnik Latvija
Olimpiāde 2026 Siguldā: Latvijas pilsēta iekļauta pretendentu sarakstā

Ziņots, ka saskaņā ar plānu, uz zemes gabala jāuzbūvē aptuveni sešas daudzdzīvokļu mājas ar 120 apartamentiem, kuros apmetīsies sportisti, treneri, ārsti un citi nacionālo delegāciju pārstāvji Olimpisko spēļu laikā.

Tika plānots, ka valsts varētu sniegt atbalstu Olimpiskā ciemata labiekārtošanā, taču galu galā pašvaldība izpirks zemi par saviem līdzekļiem: 30% no kopējās summas 230 tūkstošu eiro apmērā tiks atvēlēti no Siguldas 2019. gada budžeta, pārējie 70% - no 2020. gada budžeta.

Zemes iegādē valsts nepalīdzēs – uz valsts budžeta rēķina iespējams tikai pārbūvēt sacensību trasi. Taču kamaniņu un bobsleja trases stāvoklis Siguldā nav slikts. Vācu inženieri-projektētāji uzskata, ka trasi iespējams restaurēt, lai tā būtu piemērota četrinieku komandu sacensībām bobslejā un atbilstu prasībām 2026. gada ziemas Olimpisko spēļu rīkošanai.

Savukārt ēkas Olimpiskajā ciematā būvēs privātais apbūvētājs, kurš pēc Olimpiādes mājokļus varēs pārdot. Tehniskās un saimnieciskās apkalpošanas centrus vēlāk būs iespējams pārbūvēt bērnudārzu un citu mācību iestāžu vajadzībām.

Starptautiskā olimpiskā komiteja saņēmusi pieteikumus 2026. gada ziemas Olimpiādes rīkošanai no Stokholmas kopā ar Siguldu un Milānas kopā ar Kortinas slēpošanas kūrortu.

Ziņu lente
0