NATO neglābs Latviju, ja valsti apdraud jebkura anekdote: Barteckis par ienaidnieku

© из личного архива Дениса БартецкогоДенис Бартецкий
Денис Бартецкий - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji ir piekrāpti, apgalvojot, ka briesmu gadījumā viņu pusē nostāsies gan pašmāju bruņotie spēki, gan NATO spēki, uzskata blogeris Deniss Barteckis.

RĪGA, 17. janvāris — Sputnik. Blogeris Deniss Barteckis, pret kuru Drošības policija 2016. gadā ierosināja krimināllietu par joku – petīciju portālā avaaz.org par Latvijas iekļaušanu Amerikas Savienoto Valstu sastāvā un pievienošanos Galaktiskajai impērijai, savā lapā Facebook informējis par vēl vienu petīciju.

2016. gadā Barteckis publicēja petīciju, protestējot pret brīvības atņemšanu Maksimam Koptelovam, kurš vietnē avaaz.org ierosināja parakstīties par Latvijas iekļaušanos Krievijas sastāvā.

Latvijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kur iekārtot Latviju: jocīgākais politiskais process jaunlaiku vēsturē

Taču arī Bartecka petīcijā par Latvijas iekļaušanos ASV Drošības policija saskatīja publisku aicinājumu likvidēt Latvijas Republikas neatkarību. Divus gadus vēlāk Ģenerālprokuratūra nolēma virzīt krimināllietu tālāk.

Tagad Barteckis tajā pašā portālā avaaz.org ieteicis Latvijas valdībai saīsināt bērna iznēsāšanas termiņu Latvijā no deviņiem līdz sešiem mēnešiem. Barteckis pat aprēķinājis šāda soļa ekonomiskās priekšrocības: "Valstī trūkst darbinieku, uzņēmēji vaid un lūdz ievest no ārvalstīm bruņotos spēkus kā darba spēku, bet mūsu sievietes atpūšas dekrēta atvaļinājumos." Blogerus paskaidroja, ka ļoti labi saprot, cik absurds un idiotisks ir šis piedāvājums, taču cer tādējādi parādīt, ka portālam avaaz.org nav nekādas jēgas, tajā var publicēt jebko.

"Sajūta ir tāda, ka mums melo"

"Domāju, visiem saprotams, cik absurda un idiotiska ir tāda petīcija. Uzskatu, ka tas ir pietiekams pierādījums tam, ka portālam avaaz.org nav nekādas nozīmes, tajā var publicēt jebko, jebkādus murgus. Vai saprotat? Visu, ko vēlaties. Petīcijas publikācija tajā ir absolūti nepietiekama mērķa sasniegšanai," – uzsvēra Barteckis.

Viņš citēja arī Drošības policijas paziņojumu aģentūrai LETA, kurā teikts, ka saskaņā ar krimināltiesību teoriju, personu nav iespējams saukt pie kriminālatbildības, ja personas izraudzītie līdzekļi ir absolūti nepiemēroti mērķa sasniegšanai.

Taču blogera joks – petīcija par Latvijas pievienošanos ASV tomēr kļuvusi par krimināllietas iemeslu, tāpēc blogeris nonācis pie vienkārša secinājuma – Latvijas drošību var apdraudēt pat nevainīgākais joks, ja Drošības policijai šķitīs, ka tas ir "piemērots līdzeklis".

"Rodas sajūta, ka mums melo. Melo prezidents, eksprezidents, eks-eksprezidents, premjers, aizsardzības ministrs, citi ministri, ĀM kopā ar ĀM vadītāju, deputāti un EP deputāti. Ilgus gadus visi iepriekšminētie biedri mums stāsta: ja ienaidnieks nolems mums uzbrukt, atņemt mūsu neatkarību un morāli pazemot, NATO spēki tūlīt stāsies mūs aizstāvēt. Sak, nebīsties, Latvijas vienkāršais cilvēk, tu esi aizsargāts, tu esi drošās rokās, neviens neuzdrīkstēsies mums atņemt mūsu neatkarību, pat ne ar ieročiem rokās. Mēs esam stabili. Mums ir aizsargāta aizmugure. Un aizmugurei ir garas rokas. Taču izrādās, ka Latvijas neatkarību var apdraudēt nevis līdz zobiem bruņoti zaldāti, ne ienaidnieka iznīcinātāji, ne briesmīgo spiegu neredzētās tehnoloģijas, bet gan parasts joks internetā," – uzrakstīja Barteckis.

Viņš uzsvēra, ka Kurzemes rajona tiesa, kas pieņēma spriedumu Maksima Koptelova lietā ir pierādījis joku kaitniecību Latvijā.

Mani tas neskar

Blogeris painteresējās, ko vērta ir neatkarība, ja to apdraud jebkurš joks internetā. Barteckis uzsvēra: ja sabiedrība Latvijā būtu saliedētāka un asāk uztvertu netaisnīguma patvaļu, kriminālās un tiesu sistēmas neracionalitāti, "tiesībsargājošās iestādes slīktu tādās krimināllietās, parādītos simtiem, tūkstošiem tādu petīciju atbildei uz tam pašam Koptelovam piespriesto nesamērīgo sodu".

Blogeris ir pārliecināts, ka tādas sabiedrības reakcijas rezultātā tiesu sistēmai nāktos atzīt sakāvi un atcelt absurdos spriedumus.

"Taču realitāte ir tāda, kāda tā ir. Tā nu dzīvojam. Lielākais, ko spējam – kļūt par novērotājiem, cilvēkiem, kuri ņirdz, dūri pie mutes savilkuši, bet mazākais – esam garāmgājēji, kuri savu dzīvi dzīvo, ne par ko neliekoties ne zinis," – secināja Barteckis.

Ziņu lente
0