LCB valdes priekšsēdētājs: sliktu ceļu dēļ Latvija ik gadus zaudē miljonus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie tam Latvijas ceļu būvētājs lepnums ir valsts galvenie ceļi, taču reģionālie un vietējās nozīmes ceļu stāvoklis ir bēdīgs.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Ik gadus Latvija zaudē 880 miljonus eiro ceļu sliktā stāvokļa dēļ, radio Baltkom ēterā pastāstīja uzņēmuma "Latvijas ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētājs, bijušais Latvijas premjerministrs, bijušais Rīgas mērs, Triju zvaigžņu ordeņa komandors Andris Bērziņš.

"Vai tad tā ir gudra politika, ja autovadītāji pārvietojas pa sliktiem ceļiem, zaudē laiku, braucot lēnām, tērē vairāk degvielas, bet tas piesārņo mūsu zaļo valsti un rada siltumnīcas efektu. Rezultātā mēs ik gadus zaudējam 880 miljonus eiro. Vidējas aplēses liecina, ka tieši tik liela summa aizgājusi pērn. Vai tad nebūtu labāk sasprindzināt spēkus un šos līdzekļus ieguldīt? Nauda aiziet papildu degvielai un laikam, automašīnu ekspluatācijai – tam, ko mēs zaudējam uz sliktiem ceļiem," – stāstīja ekspremjers.

A.Bērziņš paziņoja, ka "Latvijas ceļu būvētāja" lepnums ir valsts galvenie ceļi, taču reģionālie un vietējās nozīmes ceļu stāvoklis ir bēdīgs.

Ямы и рытвины на разбитом дорожном покрытии - Sputnik Latvija
Kāpēc Latvijā ir slikti ceļi: Mūrniecei piedāvāja iepazīties ar informāciju

"Mēs lepojamies ar galvenajiem ceļiem. Ceļš uz Daugavpili – par to jāsaka paldies eirofondiem, tie mums ļāvuši iet uz priekšu ar galvenajiem ceļiem. Uz reģionālas nozīmes ceļiem tāda progresa nav, tas ir mīnuss. Lielākā daļa vietējo ceļu ir briesmīgā stāvoklī, tiem vajadzīgs remonts. Taču neviens to nedarīs par Eiropas naudu, jāremontē pašiem," – uzsvēra Bērziņš.

Aizvadītajā gadā Globālajā konkurētspējas indeksā Latvija ceļu kvalitātes ziņā ieņēma 107. vietu starp 137 valstīm. 2017. gadā Latvija ierindojās 95. vietā, taču gada laikā ir strauji ripojusi lejup. Salīdzinājumam: Lietuva ieņēmusi 37. vietu, Igaunija – 38. Toreiz Bērziņš ironizēja: " Tas, ka Latvija joprojām turas priekšā tādām valstīm kā Haiti, Kongo Demokrātiskā Republika un Mauritānija, turklāt pagaidām apsteidz pat Krieviju (114. vieta), ir vājš mierinājums politiķiem un ierēdņiem, kas spītīgi izliekas nemanām reālo situāciju un nelabvēlīgās tendences."

Viņš apgalvoja, ka ceļu kvalitāte Latvijā ir tik zema nepietiekama finansējuma dēļ, kā arī tāpēc, ka netiek mērķtiecīgi izmantoti līdzekļi, ko maksā ceļu satiksmes dalībnieki.

Ādažu poligona rajons - Sputnik Latvija
Ceļi Latvijā ir slikti, jo ceļmalās mētājas atkritumi

" Valstī uz ceļiem neveikto darbu deficīts aug, un, ja nenotiks būtisks pagrieziens attieksmē, ceļu kvalitāte turpinās pasliktināties," – teica Bērziņš. Viņš ir pārliecināts, ka valsts vietu indeksā vajadzētu uztvert kā skaļu signālu, ko vairs nedrīkst ignorēt.

Pie tam valsts uzņēmums "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) informēja, ka 10 gadu laikā bedru skaits ir sarucis uz pusi. Šogad "aizlāpīti" 237 236 kvadrātmetri bedru. LAU gada budžets — aptuveni 60 miljoni eiro, un uzņēmuma galvenais uzdevums – nodrošināt, lai pa ceļiem būtu iespējams pārvietots cauru gadu. Taču ar pašreizējo finansējuma līmeni ir grūti uzturēt valsts autoceļus pienācīgā kārtībā, atzīmēja uzņēmuma pārstāvji.

Ziņu lente
0