Amerikānis salīdzinājis dzīves dārdzību Rīgā un Ņujorkā

© Sputnik / Sergey MelkonovМасленичная ярмарка в Риге
Масленичная ярмарка в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais ņujorkietis uzslavējis Latvijas galvaspilsētu par zemām cenām.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Izmaksas Latvijas galvaspilsētā ir daudz zemākas nekā Ņujorkā, intervijā NTV pastāstīja Savienotajās Valstīs dzimušais Stīvens Krisels.

Amerikānis atklāja, ka pēc aizbraukšanas no Ņujorkas apskatījis pasauli, sācis vairāk pelnīt, un Rīgā atradis mīļoto un jaunas mājas.

"Šeit viss ir lētāks, varbūt tikai datori ir dārgāki. Protams, visu, kas bija Amerikā, nopirkt nevar. Taču apdrošināšanu apmaksā darba devējs, un tā ir ļoti laba polise – nav jāmaksā 400-500 dolāri mēnesī, kā ASV," – apgalvoja Krisels.

Viņš piebilda, ka gan dzīvot, gan pārvietoties ar automašīnu Rīgā ir daudz izdevīgāk nekā Ņujorkā.

Юани и доллары - Sputnik Latvija
Politologs: glabāt naudu ASV nacionālajā valūtā ir bīstami

"Uzturēt automašīnu ir ļoti lēti. Pārtika maksā aptuveni tikpat daudz, toties dzīvokļa īre ir daudz lētāka. Es dzīvoju Ņujorkā, tur par tādu dzīvokli jāmaksā četri tūkstoši dolāru mēnesī, bet Rīgā – aptuveni 600. Pat pērkot ir ļoti lēti," – apliecināja amerikānis.

Stīvens Krisels paskaidroja, ka pagaidām neplāno atgriezties ASV: "Kāpēc braukt projām, ja ģimenei Latvijā ir labāk?"

Savukārt ASV Ekonomisko pētījumu institūta pārstāvis Pīters Ērls atzīmēja, ka dzīve ASV strauji kļūst dārgāka.

"Vidējās klases dzīves izmaksas Amerikas pilsētā ir dubultojušās, bet kopumā valstī pieaugušas aptuveni par 30%. Ja dzīvojat pilsētā, nozīme ir jebkuram sīkumam, vienalga, vai tā ir īres naudas vai apkalpošanas izdevumu palielināšanās," – uzsvēra Ērls.

Рождественская ель в Рокфеллеровском центре в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Mediji iekļāva ASV desmit sievietēm bīstamāko valstu sarakstā

NTV ziņoja, ka patlaban Ņukorkai draud masveida bēgšana – pilsētu ik dienas pamet aptuveni simt cilvēki. Šī situācija salīdzināma ar Lielās depresijas periodu.

Telekanāls atzīmēja, ka aptaujas liecina: gandrīz trešā daļa amerikāņu sapņo pamest Savienotās Valstis. Aizceļot ASV iedzīvotājus mudina vēlme apskatīt pasauli (90%), uzlabot finansiālo stāvokli (49%), atrast jaunu darbu (48%). Atsevišķi dati liecina, ka aiz ASV robežām patlaban mīt apmēram 9 milj. amerikāņu.

Latvija saskārusies ar iedzīvotāju masveida prombraukšanu kopš iestāšanās ES, kad darbspējīgie iedzīvotāji sāka pamest valsti un devās labākas dzīves meklējumos uz ārzemēm. CSP norāda, ka pērnā gada rudenī Latvijā dzīvoja apmēram 1,9 miljoni cilvēku, pie tam Rīgā – gandrīz trešā daļa valsts iedzīvotāju.

Ziņu lente
0