Rīgas daudzstāvu namu iedzīvotājiem grib aizliegt izmantot atkritumu stāvvadus

CC0 / pixabay / Мусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānijas, kuras nodarbojas ar atkritumu izvešanu, uzstāj, ka namu iedzīvotājiem ir jāšķiro atkritumi.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Latvijas iedzīvotāju mudināšanai šķirot atkritumus, atkritumu vākšanas un utilizācijas kompāniju pārstāvji piedāvā vispār aizslēgt atkritumu stāvvadus daudzstāvu namos, vēsta LTV.

Saskaņā ar datiem par 2018. gadu, Rīgā tikai 13% atkritumu tika vākti atsevišķi. Galvaspilsētā darbojās 474 platformas, kurās tika uzstādīti šķirošanas konteineri, tas nozīmē, ka katra šāda platforma bija paredzēta 1500 iedzīvotājiem.

Пластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде - Sputnik Latvija
Kas atstājis visus atkritumus Latvijas pludmalēs

Jautājums par atkritumu šķirošanu pagaidām ir pašu iedzīvotāju iniciatīvas jautājums. Namu pārvaldnieks pēc viņu prasības var uzstādīt speciālus konteinerus.

 Kompānijas, kuras nodarbojas ar atkritumu izvešanu un utilizāciju, ir ieinteresētas, lai nami tiktu aprīkoti ar pazemes platformām vai nojumēm, kur būtu iespējams šķirot atkritumus. Viņiem šeit ir tieša ekonomiska izdevība – nododot pārstrādei sašķirotu otrreizējā lietojuma izejvielas, viņi gūst noteiktu peļņu. Taču likt iedzīvotājiem šķirot atkritumus viņi nevar, atzīst uzņēmumu Clean R un Lautus uzņēmumu pārstāvji Guntars Levics un Agris Markss.

Speciālisti ir pārliecināti: nākotnē daudzstāvu namu atkritumu stāvvadi ir jāaizslēdz, jo to esamība ne tikai nemotivē cilvēkus šķirot atkritumus, bet arī rada apšaubāmu sanitāro vidi. Par stimulu atkritumu šķirošanai iedzīvotājiem varētu kļūt paaugstinātas maksas vai pat sodu ieviešana par nešķirošanu.

Levics minēja Beļģijas pieredzes piemēru.

Мусор - Sputnik Latvija
Zviedrijā rīkos talku Vispasaules tīrības dienas ietvaros

"Elementāri piemēri, tā pati Beļģija. Brauc mašīna savākt dalītos atkritumus - piebrauc, skatās, konteinerā, teiksim, PET pudeļu vietā ir stikls, PET un viss iespējamais. Uzlīmē uzlīmi ar smaidiņu virsū, kas nozīmē, ka tev ir līdz nākamajai dienai pašam ar savām rociņām viss jāpāršķiro," pastāstīja Clean R pārstāvis.

Ja atkritumi nav sašķiroti – ir jāsamaksā ne vien par nesašķirotu atkritumu izvešanu, bet arī jāpiemaksā sods, piemēram, 50 eiro.

"Un ļoti labi viss tiek atrisināts un strādā. Ja tu negribi šķirot, labi, nešķiro, tu maksā šo palielināto maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, un tad ir skaidrs, tu vienkārši maksā par savu slinkumu," noslēgumā sacīja Levics.

Ziņu lente
0