Vakcīnas, vēža ārstēšana, aknu pārstādīšana: kam tiks atvēlēti papildu miljoni

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasХирурги проводят операцию на открытом сердце
Хирурги проводят операцию на открытом сердце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija atļāvusi Latvijai atvēlēt papildu līdzekļus 154 miljonu eiro apmērā veselības aizsardzības vajadzībām uz budžeta deficīta rēķina.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Papildu līdzekļus jau šogad ārstu konsultācijām, izmeklējumiem, dažādām operācijām, vēža ārstēšanai un pat bērnu zobārstniecībai sola aizejošā veselības ministre Anda Čakša, vēsta Skaties.lv.

Šā gada valsts budžets nav apstiprināts, tāpēc slimnīcas vēl nav noskaidrojušas, kad un kādus papildu līdzekļus tās saņems, taču jau tagad ir skaidrs, ka nozare šogad saņems 154 miljonus eiro, ko Eiropas Komisija atļāvusi piešķirt konkrētām reformām uz budžeta deficīta rēķina.

Medicīnas studenti - Sputnik Latvija
Onkologs: agrīnai vēža diagnosticēšanai onkoloģija ir jāzina visiem ārstiem

Liela daļa naudas – nepilni 60 miljoni eiro tiks atvēlēti ārstu papildu konsultācijām un izmeklējumiem. Tiks apmaksātas arī vairāk nekā tūkstotis endoprotezēšanas operācijas un septiņas aknu transplantācijas. Rezultātā ministrija cer uzlabot iedzīvotāju iespējas piekļūt veselības aprūpes pakalpojumiem.

"Manā skatījumā tā svarīgākā lieta joprojām ir par onkoloģiju. Lai arī mēs esam jau divus gadus strādājuši uz to, tur ir pietiekami daudz lietas, kas vēl jārisina," – uzsvēra Anda Čakša.

Cīņai ar onkoloģijas slimībām, piemēram diagnostiskas uzlabošanai, atvēlēti gandrīz 30 miljoni eiro.

Būtisks finansējums tiks novirzīts arī infekcijas slimību izplatības mazināšanai un primārajai veselības aprūpei.

Cita starpā bērni līdz divu gadu vecumam un grūtnieces saņems bezmaksas gripas vakcīnas, bērniem tiks apmaksāti papildus vairāk nekā 132 000 zobārsta apmeklējumu.

Iepriekš vēstīts, ka veselības apdrošināšanas jaunā sistēma līdz ar jaunā gada iestāšanos darbu nav sākusi: gan apdrošinātie, gan neapdrošinātie iedzīvotāji pagaidām tiks ārstēti vienādi.

Ziņu lente
0