Jaunas sugas un jaunas slimības: par 2019. gada Latvijas kukaini kļuva malārijas ods

© Foto : KQED ScienceКомар впивается в кожу человека.
Комар впивается в кожу человека. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klimata izmaiņu dēļ Latvijā parādās jaunas dzīvnieku sugas, kuras iepriekš netika redzētas, un līdz ar tiem var atnākt jaunas slimības.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Malārijas ods izvēlēts par Latvijas Gada kukaini, vēsta Latvijas Radio 4.

Kā skaidroja entomologs Valdemārs Spuņģis, Gada kukaini izvēlas, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību retām un noderīgām sugām vai kaut kādai problēmai.

Šoreiz speciālisti vēlas aktualizēt klimata izmaiņu problēmu.

"Uz planētas mainās klimats, mums parādās jaunas odu sugas, un, iespējams, ar tām var atnākt jaunas slimības. Tāpēc mums ir jāpievērš uzmanība odiem, tostarp malārijas," pastāstīja Spuņģis.

Pēc viņa sacītā, šobrīd situācija Latvijā nav bīstama.

"Malārijas odi Latvijā ir, taču mūs tās pagaidām neapdraud," norādīja pētnieks.

Открытие Центрального детского магазина на Лубянке - Sputnik Latvija
Saldumi, kas var izraisīt vēzi

Kā skaidro Spuņģis, kaut gan iedzīvotāju uzskatos malārijas ods pirmām kārtām asociējas ar bīstamību, dabā šai sugai ir liela nozīme, jo daudzi tās pārstāvji ir augu apputeksnētāji.

Odu kāpuri attīra ūdeni un ir iekļauti barības ķēdē kā zivju un ūdens bezmugurkaulaino plēsēju barība, savukārt pieaugušos odus ēd sikspārņi un zirnekļi.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, pērn, Latvijas simtgades gadā, Gada kukainis bija Jāņogu raibenis. Šī tauriņa atšķirības pazīme ir plankums aizmugurējā spārna apakšā latīņu alfabēta "c" burta veidā, kurš tāpat ir romiešu cipars, kurš apzīmē skaitli 100. Tādēļ tas bija īsts simtgades tauriņš.

Ziņu lente
0