Varēja arī nemaksāt: Latvijas iedzīvotāji netiks dalīti apdrošinātajos un neapdrošinātajos

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasМужчина в очереди на прием к врачу
Мужчина в очереди на прием к врачу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar jaunā gada iestāšanos jaunā medicīniskās apdrošināšanas sistēma nav sākusi darbu. Pagaidām apdrošinātos un neapdrošinātos iedzīvotājus ārstēs vienādi.

RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Nacionālais veselības dienests (NVD) publicētie dati liecina, ka IT infrastruktūrā radušās problēmas, tāpēc jaunā veselības apdrošināšanas sistēma – apdrošinātajiem un neapdrošinātajiem pilsoņiem – gada sākumā savu darbu nesāks, vēsta Grani.lv.

NVD publicētā informācija liecina, ka 31. decembrī IT infrastruktūrā, kas nodrošina tiešsaistes datu bāzi par apdrošinātajām personām, radusies kļūda. Šī iemesla dēļ veselības aprūpes sistēmā pagaidām saglabāsies vecā kārtība, kas bija spēkā 2018. gadā, kad veselības pakalpojumu dalījums divos grozos nebija paredzēts.

Ārsts - Sputnik Latvija
Nebiedē pat rēķini par 3000 eiro: tikai 800 latvieši apmaksājuši medicīnisko apdrošināšanu

NVD atzīmēja, ka speciālisti strādā, lai novērstu kļūdas.

Iepriekš tika vēstīts, ka pēc 2019. gada 1. janvāra slimnīcu pienākums pirms veselības aprūpes pakalpojumu piešķiršanas noskaidrot, vai pacients nomaksājis sociālo nodokli un viņam ir tiesības uz pilnu pakalpojumu grozu – ja cilvēks nav veicis iemaksas obligātās sociālās apdrošināšanas sistēmā, viņam medicīniskie pakalpojumi jāapmaksā pilnā apmērā.

Jaunie grozījumi paredz, ka no 1. janvāra piekļuvi pilnam pakalpojumu grozam nevar saņemt mikrouzņēmumu darbinieki, personas, kuras strādā saskaņā ar patentu, saņem autora honorārus, un pašnodarbinātie, kuru deklarētie ienākumi nesasniedz minimālo algu, kā arī nereģistrēti bezdarbnieki.

Informācija par kļūdām tika sniegta savlaicīgi

Personām, kas vēlas saņemt pilnu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, ir jāveic brīvprātīgās iemaksas, turklāt ne tikai 154,3 eiro apmērā par visu 2019. gadu, bet arī 51,6 eiro par 2018. gadu.

Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша - Sputnik Latvija
Čakša: bez medicīniskās apdrošināšanas Latvijā paliks tikai 30 tūkstoši cilvēku

Taču NVD direktore Inga Milaševiča pieļāva iespēju, ka jaunā sistēma nesāks darbu no 1. janvāra, un paziņoja: valsts apmaksās veselības aprūpes pakalpojumus, ja elektroniskā reģistra tehnisko problēmu dēļ nebūs iespējams noskaidrot, kāds ir cilvēka apdrošināšanas statuss.

Milaševiča pieļāva, ka jaunajā gadā sistēmā radīsies kļūdas, kuru dēļ nebūs iespējams noskaidrot personas apdrošināšanas statusu. Taču viņa uzsvēra, ka ārstiem nenāksies no 1. janvāra kļūt par "nodokļu inspektoriem".

Interesanti, ka pērn iedzīvotāji visai tālredzīgi nesteidza iemaksāt naudu par veselības apdrošināšanu – nepilnu četru mēnešu laikā iemaksas brīvprātīgi veikuši 2400 cilvēku.

Ziņu lente
0