LTV vadības atlaišanas patiesais iemesls: mediju neatkarības apdraudējums

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasЗдание Латвийского телевидения
Здание Латвийского телевидения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Žurnālistu asociācija ļoti vēlētos apjautāties Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, kāpēc no amata atlaisti par LTV saturu, nevis finansēm atbildīgās amatpersonas.

RĪGA, 1. janvāris — Sputnik. Latvijas Žurnālistu asociācija nosodījusi Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu, vēsta Mixnews.lv.

NEPLP ir Latvijas televīzijas kapitāla valsts daļu turētājs. Iepriekš vēstīts, ka padome izteikusi neuzticību LTV valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim programmu attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam.

Роженцов Валентин - Sputnik Latvija
Rīgā aizturēja Sputnik Latvija galveno redaktoru un pēc tam palaida brīvībā

Starp LTV valdes locekļu atstādināšanas iemesliem NEPLP minēja stratēģijai neatbilstošu reklāmas pakalpojumu sniegšanu komerciālajam tirgum. Regularots informēja, ka laika periodā no 2017. līdz 2018. gadam LTV nav nodrošinājusi stratēģiskās attīstības projektu plānošanu un kontroli noteiktajos termiņos un budžeta ietvaros, kā rezultātā radies nodokļu maksātāju līdzekļu neefektīvas iztērēšanas risks.

Interesanti, ka Ivars Priede, kurš atbild par finanšu jautājumiem, turpina darbu LTV valdē.

Neatkarības draudi

Latvijas Žurnālistu asociācija uzskata, ka NEPLP darbības apdraud sabiedrisko mediju neatkarību, mediju neatkarību un neatbilst Eiropas Padomes ieteikumiem.

Здание Латвийского телевидения - Sputnik Latvija
Belte un Ņesterovs par NEPLP lēmumu: ar mums vairs neviens nerunās

LŽA uzskata, ka NEPLP nav minējusi nekādus nopietnus argumentus, kas pamatotu LTV valdes atlaišanu. Atzīmēti tikai potenciālie riski.

Asociācijas parstāvji atzīmēja, ka attīstībai stratēģiski svarīgu projektu plānošana, kā arī finansējuma kontrole ir pašas NEPLP, nevis LTV valdes pienākums.

Žurnālistiem šķiet apšaubāma LTV valdes locekļa programmu attīstības jautājumos atstādināšana – viņa pienākums ir LTV satura īstenošana un attīstība, nevis programmu veidošana un režisūra. Pie tam neviens nav atstādinājis I.Priedi, kurš ir atbildīgs par finansējumu.

Ziņu tirgošana

Pirms gada NEPLP pauda neuzticību Latvijas radio valdes loceklei Sigitai Roķei. Radio vadībai tika pārmesta satura tirdzniecība, kas "ir īpaši bīstama pašreizējos ģeopolitiskajos laikos". NEPLP konstatēja apmaksātu saturu gan atsevišķās pārraidēs, gan Latvijas radio 1, 2 un 5 ziņu sižetos. Kā piemērs tika minēts liels skaits Roķes parakstītu slēptu līgumu, kuros atrunāti pasūtītāja noteikumi un sižetu tēmas.

S.Roķe, pametot amatu, norādīja, ka NEPLP darba mērķis ir Latvijas radio darbības dezorganizācija. Viņa aicināja atbildīgās amatpersonas pievērs uzmanību situācijai un reaģēt, lai novērstu katastrofu laikā, kad "nepatieso ziņu" un "informācijas kara" jēdzieni kļuvuši par ikdienā izmantotiem terminiem.

Ziņu lente
0