Zādzības un sēšanās pie stūres reibumā: gada rezultāti tiesas spriedumos

CC0 / pxhere / Вор
Вор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādus noziegumus Latvijas iedzīvotāji visbiežāk pastrādājuši 2018. gadā.

RĪGA, 31. decembris — Sputnik. Tiesu administrācijas dati liecina, ka līdz 2018. gada decembra vidum lielākā daļa tiesas spriedumu Latvijā pasludināti par zādzībām un sēšanos pie stūres alkohola reibumā, vēstīja Mixnews.lv.

Saskaņā ar Krimināllikuma 180. pantu – par zādzību, krāpšanos un piesavināšanos nelielā apjomā – par vainīgiem atzīti 1817 iedzīvotāji.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Policija brīdina par viltus gāzes dienesta darbiniekiem, kuri māna pensionārus

Viņu vidū 972 cilvēki ir vecumā no 30 līdz 49 gadiem. Notiesātas 285 sievietes. 1316 cilvēki iepriekš jau tiesāti par citiem likumpārkāpumiem.

931 gadījumā saskaņā ar 180. pantu notiesātajiem cilvēkiem piespriesti piespiedu darbi, 461 gadījumā – īslaicīga brīvības atņemšana.

Par sēšanos pie stūres alkoholisko vai narkotisko vielu reibuma stāvoklī, kas ir otrais populārākais noziedzīgais nodarījums Latvijā, notiesāti 1123 cilvēki. Viņu vidū 430 cilvēki bijuši iepriekš tiesāti.

803 cilvēkiem piespriesti piespiedu darbi par sēšanos pie stūres reibuma stāvoklī. 118 cilvēkiem par noteikumu pārkāpšanu piespriesta īslaicīga brīvības atņemšana.

Sargieties no svētku zaglēniem

Iepriekš Valsts policija brīdināja, ka svētku laikā iedzīvotājiem jāpiesargās – šajā periodā pieaug dzīvokļu zādzību skaits. Policisti paskaidroja, ka cilvēki, dodoties ciemos un atstājot mājas bez uzraudzības, pasniedz dāvanu dzīvokļu zagļiem. Lai pasargātu mājokli, Valsts policija aicināja ievērot drošības pasākumus.

Pirmkārt, jāaizver logi un jāslēdz durvis, taču jāņem vērā arī tas, ka zagļi var iekļūt dzīvoklī ne tikai pa atvērtu logu pirmajā stāvā, bet arī izmantojot balkonus, kā arī logus otrajā un trešajā stāvā.

Вор - Sputnik Latvija
Valsts policija brīdina: svētki ir arī zādzību laiks

Tāpat ieteicams izmantot apsardzes firmas pakalpojumus un pieslēgt signalizāciju, turklāt, pametot māju, jāpatur prātā, ka signalizācija ir jāieslēdz.

Tāpat drošības apsvērumu dēļ ieteicams sadraudzēties ar kaimiņiem. Pirms aizbraukšanas vēlams palūgt kādu pieskatīt jūsu mājokļa apkaimi, turklāt kaimiņus var palūgt izņemt pastu no pastkastītes – pārpildīta kastīte nepārprotami apliecinās, ka mājā neviens labu laiku nav parādījies.

Jāpatur prātā arī tas, ka nebūtu vēlams aicināt ciemos jaunus paziņas, kas sastapti naktsklubā vai bārā.

Ja mājās glabājas skaidrā nauda, vērtslietas vai elektronika, iespējams apdomāt iespēju iegādāties kvalitatīvu seifu.

Ziņu lente
0