Ērglis ar zvaigžņotu vairogu: Drošības policija maina nosaukumu un logotipu

© Sputnik / Sergey MelkonovЕжегодный доклад Полиции безопасности Латвии
Ежегодный доклад Полиции безопасности Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Drošības policija maina ne vien nosaukumu, bet arī logotipu.

RĪGA, 28. decembris – Sputnik. Nākamgad Drošības policija līdz ar nosaukuma maiņu uz Valsts drošības dienestu (VDD) izmantos arī jaunu logotipu, tiek ziņots iestādes mājaslapā.

Uz jaunā logotipa ir attēlots ērglis, savukārt uz ērgļa krūtīm atrodas trīs zvaigžņu vairogs. Zvaigznes simbolizē VDD vērtības.

"VDD misija ir nosargāt Latvijas valsti - tās neatkarību, konstitucionālo iekārtu un teritoriālo neaizskaramību - pret ārējiem un iekšējiem apdraudējumiem, tos savlaicīgi identificējot un novēršot. Visas VDD darbības ir vērstas uz to, lai nodrošinātu valsts un tautas drošību, kas ir pamats Latvijas valsts attīstībai un tās iedzīvotāju labklājībai. VDD ir īpašs dienesta veids, jo prasa uzticīgi un pašaizliedzīgi kalpot Latvijas Republikai, tās Satversmei un tautai," - paziņoja dienestā.

DP ir viena no trim valsts drošības iestādēm, kura nodarbojas ar izlūkošanu, valsts konstitucionālās kārtības aizsardzību, ekonomiskās drošības nodrošināšanu, valsts noslēpuma sargāšanu, terorisma apkarošanu, valsts augstāko amatpersonu aizsardzību un pirmstiesas izmeklēšanu.

Oktobrī Saeima atbalstījusi likuma grozījumus par valsts specdienestiem, kuri paredz Drošības policijas (DP) nosaukuma mainīšanu uz Valsts drošības dienestu.

DP nosaukums izmainīts, lai tas atbilstu Eiropas un demokrātisko valstu iekšējās drošības iestāžu nosaukumu vairumam un neizraisītu asociācijas ar funkcijām, kuras ikdienā pilda policija.

IeM iepriekš piedāvāja izmainīt iestādes nosaukumu uz Nacionālās drošības dienestu. Taču, kā skaidroja DP un Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pārstāvji, nacionālās drošības iestāde ir viena no SAB struktūras apakšvienībām, kura nodarbojas ar valsts noslēpuma aizsardzību. tādēļ, lai izvairītos no pārpratumiem, un, ņemot vērā ārvalstu praksi, viņi piedāvāja pārdēvēt DP Valsts drošības dienestā.

Drošības policija - Sputnik Latvija
Viedoklis
No NDA līdz VDK Latvijā ir viens solis. Nupat tas ir sperts

Jaunais nosaukums – Valsts drošības dienests – daudziem Latvijas iedzīvotājiem izraisījis asociācijas ar Latvijas padomju pagātni. Sociālajos tīklos apsprieda varasiestāžu iniciatīvu, daži piedāvāja uzreiz pārdēvēt DP uz VDK – lai būtu ierastāk, citi norādīja uz DP un VDK darba metožu līdzību.

Krīzes situāciju eksperts, Ārējā izlūkdienesta veterāns Ļevs Koroļkovs Sputnik Latvija komentārā norādīja, ka "pats nosaukums (VDD – red.) skan zināmā mērā biedējoši, jo izraisa analoģijas ar Valsts drošības komiteju". Taču pie jebkāda nosaukuma var pierast, piebilda viņš. Viņš atgādināja, ka Drošības policija ir tīri politisks dienests, valdības instruments, un nosaukums, pēc viņa domām, mainās saistībā ar varasiestāžu virziena maiņām.

Ziņu lente
0