"Teica, lai ejam prom": kā divi Latvijas jaunieši izglāba no ugunsgrēka veco kaimiņu

© pixabayВрач держит за руку больного
Врач держит за руку больного - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi pusaudži bez vilcināšanās metās palīgā vecāka gadagājuma kaimiņam un iznesa viņu no ugunsgrēka.

RĪGA, 28. decembris – Sputnik. Divi pusaudži – Daniels Ņikitins un Edžus Strods – paveica varoņdarbu, kuru nespētu izdarīt arī daudzi pieaugušie. Viņi bez vilcināšanās metās palīgā kaimiņam un izvilka viņu no ugunsgrēka, raksta skaties.lv.

Ņikitinam un Strodam tika piešķirta godalga "Latvijas lepnums" nominācijā "Glābēji".

Jaunieši ir brālēni, viņi dzīvo Vircavas pagasta mājās ar nosaukumu "Roķi" – šeit visi dzīvo kā viena liela ģimene, daudz ko zina viens par otru un vienmēr palīdz.

Посетителей киногородка встречает кот - Sputnik Latvija
Ugunsdzēsēji izglāba divus kaķus, gulbi, kaiju un lapsu

Parastā septembra dienā 14 gadus vecais Daniels un 17 gadus vecais Edžus novērsa traģēdiju, kura gaidīja uz gultas gulošo kaimiņu. Turklāt bez jumta virs galvas varēja palikt astoņu divstāvu mājas dzīvokļu iemītnieki.

Daniels atgriezās no skolas, pārģērbās un gāja pastaigāt. Taču uz ielas viņš sajutis dūmus, uzreiz sauca mammu – un viņi skrēja uz otro stāvu, kur arī sākās ugunsgrēks sirmgalvja dzīvoklī, kurš veselības traucējumu dēļ jau kādu laiku nebija gājis ārā uz ielas.

Kā pastāstīja Daniels, kaimiņa sieva jau centās nodzēst liesmas un apdedzināja rokas. Dūmi aizmigloja acis. Nedz Danielam, nedz viņa mātei nepietika spēka, lai iznestu sirmgalvi no dzīvokļa.

Ilgi nedomājot, Daniels metās pēc palīdzības un pasauca palīgā Edžu. Zēni atceras, ka viss jau bija pilns ar dūmiem, un kaimiņš teica, lai viņi iet prom un neglābj viņu.

"Es viņu paņēmu uz rokām un nesu uz kaimiņienes dzīvokli, kur nav dūmu. Tajā brīdī es nejutu svaru, stresa situācija," pastāstīja Edžus. Viņam izdevās iznest no ugunsgrēka arī kaimiņa inhalatoru.

Daniels pastāstīja, ka viņam bija bail, taču tajā pašā laikā izdevās atcerēties, ka skolā stāstīja, ka ugunsgrēka gadījumā ar kaut ko ir jāaizsedz seja, lai nesaelpotos dūmus.

Ugunsdzēsēji un mediķi ieradās ātri. Ugunsgrēks tika nodzēsts, taču glābēji uzmanīgi pārbaudīja, lai nekur nekas negruzd.

Lepojas ar skolēniem

"Edžus ir spēcīgs, – kā puisis no laukiem. Ar viņu komunicējot, es redzu tādu cilvēcisko un godīgo attieksmi pret darbu, ko viņš dara. Viņš ir draudzīgs, izpalīdzīgs. Ja kaut kas nesanāk, viņš palīdz un uzmundrina," pastāstīja Jelgavas tehnikuma sporta skolotājs Gints Veinbergs.

Daniela klases audzinātājs Guntars Strupka stāsta par zēnu tā: "Daniels ir erudīts un zinātkārs. Ne velti viņš klasē viens no sekmīgākajiem skolēniem klasē, ja ne pat sekmīgākais. Kā skolotājs redzu, ka viņam padodas gan matemātika, gan rasēšana. Ja viss dzīvē izdosies, mēs sarunājām, ka varētu viņu sūtīt uz arhitektiem."

Strupka pastāstīja, ka skolā dzirdējuši par varoņdarbu, kuru paveicis Daniels, taču ne no zēna, jo pats viņš neesot stāstījis par notikušo.

Ziņu lente
0