"Žigulis", desa un četristabu dzīvoklis no valsts: latvietis skumst pēc PSRS

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvietis atzinies, ka skumst pēc padomju laikiem, kad ēdiens bija garšīgs un dabisks un valsts nodrošināja pilsoņus ar visu nepieciešamo.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Radio Baltkom klausītājs, kurš stādījās priekšā kā Juris, programmā "Vakara interaktīvs" pastāstīja, ka skumst par PSRS laikiem, kuros cilvēki, pēc viņa teiktā, bija nodrošināti ar visu nepieciešamo, paziņoja Mixnews.lv.

Juris atklāja, ka pēc tautības ir latvietis, dzimis 1957. gadā. viņš uzsvēra, ka par PSRS var teikt tikai siltākos vārdus.

Аллея у памятника Свободы в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
100 pāķības gadi. Svētku pēcvārds

Cita starpā Juris atsauca atmiņā, kā viņi ar brāli gājuši uz veikalu pēc arbūza, kura iegādei mamma iedevusi rubli. Kā mamma sūtījusi viņu pēc doktordesas, taču tās nav bijis, toties bijusi Krakovas desa par 3 rubļiem un 30 kapeikām, - garšīga.

Juris atgādināja, ka pārtika padomju laikā bijusi kvalitatība, jo visām fabrikām un rūpnīcām bija jāatbilst valsts standartam. Viņš teica, ka desa gatavota no gaļas, bijusi arī laba limonāde, "bet tagad – viena ķīmija".

"Mans brālis strādāja Jūrmalā celtniecībā, viņam bija trīs bērni. Valsts par velti piešķīra viņam četristabu dzīvokli, pēc tam – "žiguli". Man darbā iedeva ceļazīmi – brauc uz sanatoriju par velti! Cik reiz nācās padomju laikā staigāt pa ārstiem, visur bija sirsnība, visur – pieklājība. PSRS laikos man trīs reizes taisīja operāciju, un viss bija teicami!" – pastāstīja Balcom klausītājs.

Viņš piebilda: lai arī tolaik nebija interneta un tāda skaita televīzijas programmu, cilvēkiem nebija laika garlaikoties. Visi skraidīja uz sportu – futbolu, hokeju, volejbolu, basketbolu, neviens nesēdēja mājās.

Latvijas PSR

Iepriekš Sputnik Latvija rakstā "PSRS dāvāja Latvijai visu, tagad tā zaudējusi neatkarību: par ko rakstīja latviešu mediji" tika minēta Aināra Kadiša publikācija portālā Pietiek.com, kurā autors atgādināja: padomju laikos LPSR attīstījās straujā tempā.

Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Latviešu valoda PSRS "saglabājās skolās", bet krievu valoda tāpat ir konkurētspējīga

Tika būvēti ceļi, tilti, rūpnīcas, mājas, skolas un tā tālāk. Padomju Savienība atbalstīja nacionālo kultūru attīstību un valodu saglabāšanos, daudznacionālā valsts neasimilēja mazās tautas, palīdzēja tām saglabāt savu identitāti.

Bērni visās republikās varēja mācīties dzimtajās valodās. Tika attīstīts etniskums. Daudznacionālā valsts nepārvērtās par bezpersonisku,  beznacionālu, bezkrāsainu un pārkrieviskotu veidojumu. Tautu nacionālais kolorīts tika sargāts ar likumu. Bet, ja kāds pats vēlējās pārkrievoties, tā bija tikai viņa paša izvēle.

Par PSRS labvēlīgo ietekmi liecināja arī demogrāfija. Iedzīvotāju skaits pakāpeniski pieauga – no 1 760 162 iedzīvotājiem 1943. gadā līdz 2 666 567 iedzīvotājiem 1989. gadā.

Ziņu lente
0