"Rīgas satiksmes" lietā aizturētais uzņēmējs iznācis brīvībā

© pixabayНаручники
Наручники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš arestētais uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks iznācis brīvībā. Pagaidām nav zināms, vai viņam piemērots cits ierobežojošais līdzeklis.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" iepirkumu lietā aizdomās turamais uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks ir atbrīvots, vēsta Mixnews.lv.

Uzņēmēja advokāts Valdis Ulmanis informēja, ka A.Krjačeks iznācis brīvībā ceturtdien, 20. decembrī. Advokāts nepaziņoja, vai viņam piemērots cits ierobežojošais līdzeklis.

Jāpiebilst, ka iepriekš Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki atzīmēja, ka vienam no šajā lietā aizdomās turētajiem ierobežojošais līdzeklis nomainīts pret citu, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Starptautiskā izmeklēšana

Novembrī KNAB ierosināja kriminālprocesu saistībā ar "Rīgas Satiksme" zemās grīdas tramvaju iegādi 2016. gadā, trolejbusu un autobusu iegādēm 2013. gadā. Tiek izmeklēti amatpersonu kukuļi un nelikumīgā ceļā iegūto līdzekļu legalizēšana.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Rīgas domes ārkārtas sēde: Ušakovs var zaudēt mēra posteni

Šajā lietā tika arestēts uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, RS Infrastruktūras un attīstības departamenta vadītājs Igors Volkinšteins, uzņēmējs Māris Martinsons, čehu uzņēmuma Škoda Transportation amatpersona Vladislavs Kozaks un biznesmenis Edgars Teterovskis.

Izmeklēšana ir starptautiska, tajā piedalās arī Polijas korupcijas apkarošanas dienesti. Polija informēja, ka sakarā ar gandrīz 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai saņemts kukulis.

Krimināllietas ietvaros tika aizturēti astoņi cilvēki – seši Latvijā un divi Polijā.

KNAB veica kratīšanu uzņēmumā Rīgas satiksme un Rīgas domes telpās. Tika pārmeklēts arī vicemēra Andra Amerika kabinets, taču viņam netika izvirzītas nekādas apsūdzības. Vēlāk A.Ameriks nolēma atkāpties no amata.

Pieci Rīgas satiksme valdes locekļi atkāpušies no amata, visi uzņēmuma iepirkumi ir apturēti.

Rīgas domes atlaišana

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!—TB/LNNK partijas kongresā 15. decembrī uzdeva partijas loceklim, vides un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam ieteikt likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu tuvākajā Ministru kabineta sēdē. 17. decembrī tas tika izdarīts.

Вилнис Кирсис - Sputnik Latvija
"Nebrīnos, ka pie Rīgas domes piebrauca KNAB "busiņš": Ķirsis par korupciju

Likuprojekta anotācijā teikts, ka tā sagatavošanā ņemti vērā daudzi privātpersonu un domes deputātu paziņojumi par iespējamiem pārkāpumiem pašvaldības un atsevišķu tās amatpersonu darbā, taču nav sniegta nekāda informācija, kas apstiprinātu pārkāpumus.

Dokumentā sniegta informācija arī par domes tālāko darbu tās atlaišanas gadījumā. Rīgas domes funkcijas piedāvāts nodot pagaidu administrācijai, kuras vadībā izvirzīts VARAM valsts sekretāra vietnieks pašvaldību jautājumos Aivars Draudiņš.

Rīgas mērs Nils Ušakovs, komentējot likumprojektu, nosauca to par politisku šovu bez tiesiska pamata. Viņš norādīja, ka vērsīsies Satversmes tiesā, ja Saeima apstiprinās šo dokumentu.

Ziņu lente
0