Valsts policija brīdina: svētki ir arī zādzību laiks

CC0 / pxhere / Вор
Вор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svētkos visi atpūšas, un tikai policisti un dzīvokļu zagļi strādā ar divkāršu spēku.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Valsts policija atgādina nepieciešamos drošības noteikumus, lai pasargātu savu īpašumu no zagļiem ziemas svētku laikā.

Pie durvīm jau klauvē Ziemassvētki un Jaunais gads, kad daudzi dosies pie saviem radiniekiem un draugiem svinēt svētkus tepat Latvijā vai pat aizceļos tālāk. Par svētkiem priecājas arī mājokļu apzadzēji, jo šis laiks, kad iedzīvotāji atstāj nepieskatītus savus mājokļus, ir īpaši labvēlīgs, lai izdarītu noziegumus.

Наручники на стекле полицейской машины - Sputnik Latvija
Nesamaksāji par benzīnu? Maini riepas. Kā policija risina problēmas Igaunijā

Policijas novērojumi liecina, ka zādzību skaits no mājokļiem palielinās rudens un ziemas mēnešos – novembrī, decembrī un janvārī. Tas saistīts ne vien ar tumšo laku, bet arī ar gada nogales svētkiem, kad iedzīvotāji mājokli atstāj nepieskatītu vai vienkārši kļūst neuzmanīgāki. Lai pasargātu savu īpašumu, Valsts policija aicina ievērot dažus drošības pasākumus.

Aizslēdziet sava mājokļa durvis un aizveriet logus

Liels skaits zādzību no mājokļiem notiek tāpēc, ka saimnieki nav aizslēguši durvis, turklāt saimniekam nav obligāti jābūt prom: dažkārt zagļi mēdz izdarīt savu melno lietu, kamēr saimnieki guļ vai pavada laiku viesistabā. Šī iemesla dēļ arī nevajadzētu vērtīgās mantas glabāt priekšnamā.

Tāpat jāver ciet arī logi – zagļi var viegli atspiest arī vēdināšanas režīmā atstātus logus un pa tiem iekļūt.

Jāņem vērā, ka zagļi mēdz iekļūt mājokļos ne tikai pa atvērtiem pirmo stāvu logiem, bet, izmantojot balkonus, arī pa otro un trešo stāvu logiem.

Uzstādiet signalizāciju

Apsardzes uzņēmumu pakalpojumu izmantošana var ievērojami atvieglot mājokļa pieskatīšanu saimniekiem esot prombūtnē. Ja mājoklis vai birojs aprīkots ar signalizācijas iekārtām, neaizmirstiet prom ejot signalizāciju aktivizēt - arī tad, ja dodieties prom vien uz pusstundu.

Rīgas pašvaldības policijas Videonovērošanas centrs - Sputnik Latvija
Videonovērošana Bolderājā jau ir devusi rezultātus

Neatsakiet apsardzes darbinieku ierašanos gadījumos, kad sākusi strādāt signalizācija! Dažkārt mājokļu saimnieki domā, ka tā ir viltus trauksme un mājoklī, piemēram, atstāts vaļā logs. Tikai vēlāk izrādījies, ka pa to laiku mājoklī ir paviesojušies zagļi.

Ja mājoklī ir ierīkotas drošības sistēmas – videonovērošana, signalizācija, vienmēr jārūpējas, lai šīs sistēmas būtu darba kārtībā.

Vērtīgās mantas glabājiet drošā seifā

Ja mājās tiek uzglabāta skaidra nauda, dārglietas vai vērtīga elektronika, ir vērts padomāt par kvalitatīva seifa iegādi. Turklāt to jāpieskrūvē pie nesošās sienas vai grīdas. Ar speciālo līmi pielīmētu seifu zagļi noraus sevišķi ātri. Arī stiprināt seifu pie neizturīgas reģipša sienas nav labākā ideja.

Sadraudzējieties ar kaimiņiem

Dodoties prom uz ilgāku laiku, jāaprunājas ar uzticamajiem kaimiņiem, lūdzot pievērst uzmanību tam, kas notiek mājokļa apkārtnē. Jābrīdina kaimiņi, ka redzot jebkādas aizdomīgas personas vai automašīnas, nekavējoties jāzvana policijai.

Tāpat kaimiņiem var lūgt iztukšot pastkastīti, jo pārpildīta pastkastīte garnadzim signalizēs, ka saimnieku ilgi nav bijis mājās.

Savukārt no idejas uzaicināt pie sevis jaunas paziņas, kuras satiktas naktsklubā vai bārā, labāk atturēties: nejaušas paziņas nereti apzog saimniekus.

Ziņu lente
0