Rīgas un Daugavpils projekti pazaudējuši ES finansējumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilsētas projekti palikuši bez eirofondu finansējuma korupcijas skandālu dēļ, tagad šie izdevumu miljoni gulsies uz nodokļu maksātāju pleciem.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) apturējusi maksājumus no Eiropas Savienības fondiem uzņēmuma "Rīgas Satiksme" īstenotajam Skanstes tramvaju līnijas projektam un diviem Daugavpils domes  infrastruktūras uzlabošanas projektiem, vēsta aģentūras mājaslapa.

Šie lēmumi pieņemti iespējamo finanšu risku novēršanai, ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzsāktos kriminālprocesus saistībā ar "Rīgas Satiksmes" un Daugavpils domes iepirkumiem.

Рижский свободный порт - Sputnik Latvija
Politika
Ameriks paliek Rīgas ostas valdes priekšsēdētāja amatā

"Rīgas Satiksme" korupcijas izmeklēšanas gaitā tika arestēti astoņi cilvēki – seši Latvijā un divi Polijā, tostarp "Rīgas Satiksme" Infrastruktūras un attīstības departamenta vadītājs Igors Volkinšteins un bijušais valdes priekšsēdētājs Leon Bemhens. Uzņēmuma valde atkāpās no amatiem, visi iepirkumi tika apturēti.

Šonedēļ tika aizturēts bijušais Daugavpils mērs Rihards Eigims saistībā ar kriminālprocesu par to, ka Daugavpils pilsētas domes amatpersona pieprasījusi 10 tūkstošu eiro kukuli no fiziskas personas saistībā ar pašvaldības iepirkumiem celtniecības jomā par kopējo summu 4 miljonu eiro apmērā – divu pilsētas izglītības iestāžu pārbūves tiesībām, kuras ieguva celtniecības kompānija "Modus Būve".

Izmaksas no ES fondiem tika apturētas projektos "Energoefektivitātes paaugstināšana Daugavpils pilsētas izglītības iestādes sporta zāles korpusā Marijas ielā 1D, Daugavpilī", "Rīgas tramvaja infrastruktūras attīstība" un "Daugavpils vispārējo izglītības iestāžu materiāli tehniskās bāzes un infrastruktūras sakārtošana atbilstoši mūsdienīgām prasībām".

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Politika
Ušakovs draud vērsties Satversmes tiesā, ja Rīgas dome tiks atlaista

"Visiem ir jāzina šī pamata patiesība – ja fondu projektā tiek atklāta krāpšana vai saistība ar koruptīvām darbībām, fondu finansējums tam tiek atņemts. Pret krāpšanu un korupciju ir “nulles tolerance”. Un jāapzinās arī sekas - ja projektam atņem ES fondu finansējumu, tā izdevumi paliek uz Latvijas nodokļu maksātāju pleciem," paziņoja CFLA direktors Mārtiņš Brencis.

Aģentūras lēmums par maksājumu apturēšanu garantē, ka valsts nezaudē šajos projektos paredzēto ES finansējumu, un to ir iespējams novirzīt citu projektu īstenošanai.

Rīgas tramvaja infrastruktūras uzlabošanas projekta kopējās izmaksas paredzētas 97,4 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa, tostarp finansējums no ES Kohēzijas fonda sastāda 65,66 miljonus eiro.

Projekta "Energoefektivitātes paaugstināšana Daugavpils pilsētas izglītības iestādes sporta zāles korpusā Marijas ielā 1D, Daugavpilī" izmaksas paredzētas 675 500 eiro apmērā, tostarp ES līdzfinansējums – 398 170 eiro. Projekta "Daugavpils vispārējo izglītības iestāžu materiāli tehniskās bāzes un infrastruktūras sakārtošana atbilstoši mūsdienīgām prasībām" izdevumi ieplānoti 6 268 270 eiro apmērā, no tiem ES līdzfinansējums sastāda 2 795 506 eiro.

Ziņu lente
0