Iespēja ir 50 pret 50: Latviju varētu sodīt par naudas atmazgāšanu

© TaxRebate.org.uk / Pile of EurosДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija joprojām atpaliek no tā, lai tiktu izpildītas visas Moneyval prasības un tādā veidā izvairītos no nonākšanas "pelēkajā zonā", paziņoja Ilze Znotiņa.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Latvija var nepaspēt laikus izpildīt visas Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas ekspertu padomes Moneyval prasības, tādējādi iekļūšanas risks "pelēkajā zonā" paliek augsts, paziņoja LTV Nelegāli iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas ekspertu padome Moneyval ieviesusi Latvijai pastiprinātas kontroles režīmu, jo valsts saņēmusi zemus vērtējumus virknē kritēriju šajā jomā. Tostarp, moneyval speciālisti uzskata, ka Latvijas varasiestāžu darbības ir neefektīvas patieso labuma guvēju noteikšanas jautājumos un masveida iznīcināšanas ieroču finansēšanas izplatīšanas novēršanā.

Swedbank ēka Rīgā - Sputnik Latvija
Swedbank: naudas atmazgāšanas skandāls mūs neskars

Pēc tam Starptautiskais bankas informācijas apmaiņas tīkls SWIFT, kurš nodrošina norēķinus dažādu valstu banku starpā, atzina Latviju par augsta riska valsti. Tagad Latvijas uzņēmumu piekļuve atsevišķiem starptautiskiem norēķiniem tiks apgrūtināta.

Pēc Znotiņas sacītā, Latvija ir daudz izdarījusi, lai izlabotu nepilnības, kuras konstatēja Moneyval. Tostarp uzlabojusies sadarbība valsts iestāžu starpā, kā arī starp tām un nevalstisko sektoru. "Mēs sarunājamies. (…) Mēs vairs neslēpjamies un nejūtam savstarpēju konkurenci, jo ejam uz vienu mērķi," pateica Znotiņa.

Taču, pēc viņas sacītā, Latvija joprojām ir tālu no tā, lai tiktu izpildītas visas Moneyval prasības un tādā veidā izvairītos no nonākšanas "pelēkajā zonā".

"Mēs esam tālu no tās situācijas, lai teiktu - jā. Diemžēl šobrīd tas ir 50 pret 50 rezultāts," pateica Znotiņa.

Pēc viņas sacītā, problēmas Latvijā ir saistītas ne vien ar kopējo nerezidentu noguldījumu daļu, bet arī ar lielu skaidrās naudas apriti, ar korupciju.

Viņa piebilda, ka ieilgušais jaunās Latvijas valdības veidošanas process arī neveicina problemātisko jautājumu risinājumu finanšu jomā.

Ziņu lente
0