Policisti Latvijā kļuvuši pieticīgāki: vidējais kukulis – 880 eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizejošajā gadā Latvijas policistiem piedāvāto kukuļu summas svārstījās no 20 eiro līdz 5 tūkstošiem eiro.

RĪGA, 17. decembris — Sputnik. Latvijas Iekšlietu ministrijas Iekšējās drošības biroja rīcībā esošā informācija liecina, ka sarukusi kukuļu summa, ko pieņēmuši policisti dažādās struktūrās Latvijā, vēsta Grani.lv.

Piemēram, vidējā kukuļa summa, ko pieņēmuši Valsts policijas darbinieki IDB izmeklētajos kriminālprocesos par korupcijas noziegumiem, sasniegusi 880 eiro. Mazākais kukulis, kas šogad piedāvāts policistiem, sasniedzis vien 20 eiro, bet lielākais – 5 tūkstošus eiro.

Pie kukuļa, kā iespējas izvairīties no atbildības, visbiežāk ķeras automašīnu vadītāji. 2017. gadā tiesa pieņēmusi 39 spriedumus par mēģinājumu iedot kukuli ceļu policistam. Lietu materiāli liecina, ka autovadītāji piedāvājuši policistiem kukuļus 10-50 eiro apmērā, taču dažos gadījumos kukuļa apmērs sasniedzis pat vairākus simtus eiro.

Украинец с бандурой - Sputnik Latvija
Ukraiņi Latvijā: te kukuļus neņem un uz šefa villu "verdzībā" neaizsūtīs

Tāpat ziņots, ka nesen IDB nodevis prokuratūrai kārtējo lietu par Valsts policijas amatpersonu kukuļošanu kriminālvajāšanas sākšanai. Šajā lietā IBD lūdz izvirzīt apsūdzības divām amatpersonām no Valsts policijas Rīgas reģionālās pārvaldes, - ierēdņi pieņēmuši kukuļus, kas iedoti, lai netiktu noformēts protokols par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā.

IDB pastāstīja, ka par kukuļošanas gadījumiem nereti ziņo paši iedzīvotāji. Biroja pārstāvji uzskata, ka Latvijas iedzīvotāju atbildīgo uzvedību veicinājuši dažādi profilakses pasākumi.

Šī gada jūnijā Valsts policija informēja, ka reģistrēti 37 mēģinājumi uzpirkt ceļu policistus. Zemgales reģionā fiksēti 20 piekukuļošanas mēģinājumi, Latgalē – astoņi un pa trim gadījumiem Rīgas, Vidzemes un Kurzemes reģionos. Pie tam 17 gadījumos kukuļus policistiem piedāvājuši ārvalstnieki.

Kopējā kukuļu summa  tobrīd sasniedza 3400 eiro. tolaik tika ziņots, ka kukuļu summa svārstās no 10 līdz 500 eiro.

Ziņu lente
0