Kredīti par 15% un nekādu investīciju: eksperts brīdinājis par katastrofu Latvijā

© pexelsЕвро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas banku sistēmā un visā ekonomikas nozarē iespējama katastrofa, ja nākamgad Moneyval atkal sniegs negatīvu vērtējumu, uzskata Kārlis Danēvičs.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Pasaules Valūtas fonds un Pasaules banka 2006. un 2007. gadā jau brīdināja Latviju par krīzi. Nesen EP Naudas atmazgāšanas apkarošanas pasākumu vērtējuma komitejas Monayval eksperti nesen ieviesa pastiprinātas kontroles režīmu Latvijai, jo valsts saņēmusi zemu vērtējumu vairākos aspektos šajā jomā. Ja Latvija to neņems vērā, banku nozarei un visai ekonomikai draud katastrofa, uzskata Latvijas Komercbanku asociācijas Tautsaimniecības kreditēšanas komitejas vadītājs Kārlis Danēvičs.

"Mums jau divas reizes parādīta dzeltenā kartīte. Futbolā tā nemēdz būt. Vai esam pārliecināti, ka arī trešo reizi tiksim cauri ar dzelteno kartīti? Tādu brīnumu nebūs. Mums jāizdara secinājumi par to, kas šogad noticis ar vairākām bankām un jāiemācās saprast signāli no ārienes," – eksperta teikto publicēja Dienas Bizness.

Danēvičs uzskata, ka Latvija iekļūs tā saucamajā pelēkajā sarakstā, ja gada laikā Latvijas vērtējums līdzekļu atmazgāšanas apkarošanas jomā neuzlabosies, un tas draud ar nopietnām sekām – cietīs ne tikai finanšu sektors, bet arī Latvijas reputācija, samazināsies pievilcība investoru acīs.

"Tā būs totāla katastrofa, un tas nekādā gadījumā nav pārspīlējums," – uzsvēra Danēvičs.

Cilvēks ar dokumentiem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uzņēmējs: valsts aparāts Latvijā aug un izmanto tikai represiju metodi

Kā piemēru viņš minēja situāciju Serbijā, kura jau iekļuvusi pelēkajā zonā. Kredīta likmes bankās valstī sasniedz 15% gadā, un kredītu pieejamības līmenis ir ļoti zems.

Iepriekš vēstīts, ka Starptautiskais banku informācijas apmaiņas tīkls SWIFT, kas nodrošina norēķinus starp dažādu valstu bankām, atzinis Latviju par augsta riska valsti. Lēmums tika pieņemts, kad ekspertu komiteja Monayval kritiski novērtēja Latviju, kurā naudas atmazgāšanas apkarošanas līmenis ir pārāk zems. Tagad Latvijas uzņēmumiem būs apgrūtināta pieeja atsevišķiem starptautiskajiem norēķiniem.

Pagaidām Latvija nav iekļauta pelēkajā sarakstā, taču valstij ir jālabo situācija gada laikā.

Ziņu lente
0