Lidostā "Rīga" stājās spēkā jauni stāvvietas noteikumi

© Sputnik / Sergey MelkonovМеждународный аэропорт Рига
Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Īstermiņa stāvvietas P1 vadība pie ieejas Starptautiskajā lidostā "Rīga" pāriet kompānijai "Lidostas Satiksme".

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Vakar lidostā "Rīga" izmainījās stāvvietas noteikumi, raksta Mixnews.lv.

Īstermiņa stāvvietas P1 vadība pie ieejas Starptautiskajā lidostā "Rīga" pāriet kompānijai "Lidostas Satiksme". Kompānija publicējusi savā mājaslapā informāciju par to, kāda tagad būs stāvvietas daba kārtība.

Taksometru stāvvieta lidostā Rīga - Sputnik Latvija
Lidosta izvērtē liegumu taksometriem apstāties termināļa tuvumā

Ceļa posms iedalīts četrās zonās. Vienā no tām ir tiesības apstāties tikai lidostas darbiniekiem, citā stāvvieta ir atļauts stāvēt tikai vēstniecību mašīnām, trešajā – tikai lidostu apkalpojošo kompāniju transports. Vislielākā zona atvēlēta priekš taksometru un privāto automobiļu apstāšanās, kuri izsēdina pasažierus pie lidostas ieejas. Lai izvairītos no transporta kustības kavēšanas, par uzturēšanos šajā zonā tiks ieviesta maksa 1,5 eiro par 30 minūtēm.

Vakar, 13. decembrī kompānija "Lidostas Satiksme" pabeidza infrastruktūras un ceļa zīmju uzstādīšanu. Taksometru dienestiem un vadītājiem iebraukšanas tiesību saņemšanai īstermiņa stāvvietas teritorijā būs jānoslēdz līgums ar "Lidostas Satiksme".

"Lidostas Satiksme" apvieno trīs kompānijas: pārvadājumu firmu "Skanste", ceļu projektēšanas uzņēmumu "CBF Ļ-KO" un transporta kompāniju Port&Trans.

Стоянка такси в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Krāpšanās ar čekiem un negaidītas atlaides: taksometru haoss turpinās

Pēdējā gada laikā galvaspilsētas lidostā nespēj atrisināt taksistu problēmu. Iepriekš starptautiskās lidostas Rīga teritorijā savus pakalpojumus varēja piedāvāt tikai noteiktām prasībām atbilstoši uzņēmumi. Cita starpā tiem bija vajadzīgas 50 vienādas krāsas automašīnas ar GPS reģistratoriem, kuru datiem var piekļūt arī lidosta. Turklāt lidosta iekasēja 100 tūkstošus eiro gadā par ielaišanu teritorijā.

Taču 2013. gadā šī kārtība tika apstrīdēta tiesā. Taksometru uzņēmuma īpašnieks Valērijs Utjanskis pieprasīja piekļuvi teritorijai, jo lidosta ir publiska, nevis privāta telpa. Tiesvedība bija ilga, taču galu galā Augstākā tiesa pieņēma lēmumu: atvērt piekļuvi teritorijai pie lidostas ēkas visiem taksometriem.

Pēc pērnā gada septembrī Augstākās tiesas pieņemtā lēmuma par to, ka lidosta vairs nedrīkst nodarboties ar taksometru pakalpojumu organizēšanu savā teritorijā, tās teritorija tika atvērta visiem taksistiem.

Situāciju apgrūtina arī tas, ka no maija mēneša ar taksometru licencēšanu nodarbojas plānojuma reģioni. Beigās iznāca tā, ka par braucienu līdz centram ar jebkādas kvalitātes automašīnu vadītājs var pieprasīt jebkuru summu, ja pasažieris neskatās cenrādī, un 12 eiro vietā dažiem nākas maksāt divas-trīs reizes vairāk.

Lidojumu apmācības simulators Diamond Aircraft DSIM - Sputnik Latvija
airBaltic Pilotu akadēmija saņēmusi lidojumu simulatoru Diamond

Līdz vasaras sezonas beigām vadītāji drīkstēja bezmaksas novietot savu automobili uz 10 minūtēm īstermiņa stāvvietā P!, kura atrodas pretī pasažieru terminālim. Taču novembra vidū taksometru vadītāju starpā, kuri stāvēja rindā pie izejas no ielidošanas termināļa, izraisījās konflikts ar asaru gāzes pielietošanu un, iespējams, aukstajiem ieročiem.

Konflikta gaitā, kā vēsta lidosta, tika pielietota fiziska ietekme pret vienu no pasažieriem, kaut gan viņš neguva miesas bojājumus. Pateicoties lidostas drošības dienesta un policijas darbinieku rīcībai, konfliktu izdevās ātri izbeigt. Taču tas nav pirmais agresijas gadījums taksistu starpā, tādēļ lidosta ir gatava galējiem lēmumiem un atļaut apstāties tiešā tuvumā pie termināliem tikai pilsētas sabiedriskajam transportam, paziņoja Karnīte.

Ziņu lente
0