Jo lielāks pieprasījums, jo dārgāka degviela: Latvijā ievērojami sadārdzinājies dīzelis

© pixabayКанистра
Канистра - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas uzpildes stacijās strauji palielinājušās dīzeļdegvielas cenas: degvielas kompānijas uzskata, ka šī degvielas veida cenas kāpumu ietekmējis sals.

RĪGA, 13. decembris – Sputnik. Līdz ar ziemas sezonas iestāšanos Latvijā ievērojami palielinājusies dīzeļdegvielas cena, vēsta Grani.lv.

Tiek norādīts, ka pēdējā mēneša laikā dīzeļdegvielas cenas Latvijas uzpildes stacijās nevis vienkārši panākušas, bet apsteigušas parasti dārgākā 95. markas benzīna cenas. Vērts atgādināt, ka novembra beigās tika ziņots par benzīna cenu kritumu. Toreiz tika runāts par 95. markas benzīna cenas samazināšanos par 10 eirocentiem.

Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
ANO pieprasa: benzīna cenai jāpārsniedz 60 dolārus par litru

Degvielas kompānijas saista dīzeļdegvielas cenu sprādzienu ar ziemas sezonas iestāšanos. Taču, neskatoties uz to, šis degvielas veids Latvijā ir aktuāls jebkurā gadalaikā.

Piemēram, saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, aizritējušo 9 mēnešu laikā mazumtirdzniecībā tika pārdoti 527 tūkstoši tonnu dīzeļdegvielas, kas ir par 5% vairāk, nekā pirms gada. Vēl ir jāņem vērā, ka degvielu vairumā iepērk fermeru saimniecības – tie ir atsevišķi skaitļi.

Savukārt benzīna pieprasījums, saskaņā ar VID sniegto informāciju, tieši pretēji, pakāpeniski samazinās. 2018. gada pirmajos trīs ceturkšņos tika pārdoti 126 tūkstoši tonnu benzīna (bio), kas ir par 3% mazāk, nekā 2017. gadā.

Dīzeļdegvielas cenu kāpums Latvijā vērojams jau no rudens sākuma: oktobrī litrs dīzeļdegvielas maksāja 1,312 eiro.

Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Dīzeļdegvielas un benzīna cenas Rīgā nepielūdzami pieaug

Iepriekš ziņots, ka, saskaņā ar SEB Līzings aptaujas datiem, galvenais automobiļa izvēles kritērijs 90% Latvijas iedzīvotāju ir dzinēja tips. 35% respondentu dod priekšroku mašīnām ar dīzeļdzinēju, 23% respondentu vēlas iegādāties automobili ar benzīna dzinēju un 26% atbildējušo izvēlas hibrīdo automobili.

Turklāt 36% aptaujāto iestājas pret Eiropas dīzeļdzinēja auto izmantošanas apjomu samazināšanas iniciatīvu, jo, pēc respondentu domām, šādas iniciatīvas ir pārāk radikālas un nav nepieciešamas. 16% aptaujas dalībnieku atzinās, ka ir uztraukti sakarā ar dīzeļdzinēja automobiļu pazušanu.

Ziņu lente
0