Rīgā pie ASV vēstniecības aizturēts un apcietināts Krievijas pilsonis

© Sputnik / Sergey MelkonovПосольство США в Риге
Посольство США в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizturēto izsludinājusi meklēšanā Polija, taču informācija par to, kādu iemeslu dēļ tas noticis, netiek sniegta. Krievijas pilsoņa advokāts paziņojis, ka aizturētais ir šokēts.

RĪGA, 10. decembris — Sputnik. Piektdien, 7. decembrī pie ASV vēstniecības Rīgā policija aizturējusi Krievijas pilsoni Viktoru Zolotarjovu. 2017. gadā viņš pēc Polijas pieprasījuma izsludināts starptautiskā meklēšanā, vēsta RIA Novosti.

V.Zolotarjova advokāte Imma Jansone pastāstīja, ka ASV vēstniecībā Rīgā viņas aizstāvamais ieradies, lai noformētu ASV vīzu. Par to, ka Polija viņu izsludinājusi starptautiskā meklēšanā, V.Zolotarjovam, spriežot pēc viņa vārdiem, nekas nav bijis zināms.

Pēc aizturēšanas Latvijas policisti nogādājuši Krievijas pilsoni īslaicīgas aizturēšanas izolatorā. Jau svētdien, 9. decembrī notika tiesas sēde, kurā tika lemts par ierobežojošajiem pasākumiem pret aizturēto.

ASV vēstniecība Rīgā izkāra varavīksnes karogu. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV vēstniecība Rīgā izkāra varavīksnes karogu

E.Jansone pastāstīja, ka speciālais prokurors plānojis lūgt Zolotarjova apcietināšanu uz laiku līdz 80 dienām. Galu galā tiesnesis viņa lūgumu izpildījis. Tagad Krievijas pilsonis pavadīs 80 dienas cietumā.

Advokāte norādīja, ka šajā laikā Latvijai jāpieņem lēmums par V.Zolotarjova ekstradīciju uz Poliju. Viņa piebilda: ja 80 dienu laikā to panākt neizdosies, drošības līdzekli iespējams mainīt, taču jautājums par viņa ekstradīciju, iespējams, tiks izskatīts vienkāršotā kārtībā, jo aizturētais nav Latvijas pilsonis.

E.Jansone paskaidroja, ka, pieņemot lēmumu par Krievijas pilsoņa arestu uz 80 dienām, tiesnesis cita starpā ņēmis vērā arī faktu, ka viņam nav uzturēšanās atļaujas Latvijā.

"Mēs apspriedām, ka to būtu iespējams organizēt. Arī KF vēstniecības darbinieki bija gatavi palīdzēt, taču tiesa šos argumentus nepieņēma. Es gribu teikt, ka cilvēks ir ļoti slims. Es viņa stāvokli nosauktu kā kritisku – viņam ir sirds nepietiekamība," – pastāstīja E.Jansone.

Iepriekš viņa atklāja, ka V.Zolotarjovs ir cienījama vecuma cilvēks, pensionārs, viņam ir veselības problēmas. Vēl vairāk, notiekošais novedis V.Zolotarjovu šoka stāvoklī.

Ziņu lente
0