Latvijā sola pirmo privāto ceļu

© Sputnik / Александр ЛиповецАвтомобили на трассе
Автомобили на трассе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Automobilistiem apliecina, ka par šosejas lietošanu viņiem nebūs jāmaksā.

RĪGA, 7. decembris – Sputnik. Pēc pieciem gadiem Latvijā varētu parādīties pirmais privātais ceļš, vēstīja LTV7 pārraidē "Šovakar".

Plānots veikt ceļa Rīga-Bauska iecirkņa Ķekavas apkaimē modernizāciju, kas pirmo reizi valstī tiks veikta ar publiski privātas partnerības dalību. Līdztekus esošā ceļu seguma rekonstrukcijai plānots būvēt jaunu 14 km garu četru joslu šoseju apkārt Ķekavai. Ceļa kompleksā plānots iekļaut četrus viaduktus, četrus tuneļus un tiltu. Kopējais trases garums sasniegs 17,5 km.

Ямы и рытвины на разбитом дорожном покрытии - Sputnik Latvija
Kāpēc Latvijā ir slikti ceļi: Mūrniecei piedāvāja iepazīties ar informāciju

Patlaban Bauskas šoseja tiek uzskatīta par noslogotāko Latvijā. Transporta plūsmas intensitāte šeit pārsniedz 17 tūkstošus automašīnu dienā, turklāt kravu transporta caurlaides spēja ir trīskārt pārsniegta.

Telekanāls vēsta, ka konkurss trases projektēšanas darbiem tiks izsludināts tuvākajā laikā. Būvdarbu izmaksas vērtētas līdz 100 miljonu eiro apmērā. Publiski privātās partnerības izveide ļaus piesaistīt privāto investētāju līdzekļus, nevis finansēt darbus uz valsts rēķina.

"Ja projekts ir ideāli izstrādāts un pareizi konstruēts, tajā piedalās privātie partneri bez valsts garantijām – projekts tiek finansēts nevis uz valsts, bet gan privāto investoru rēķina. Un tas ir ļoti svarīgi," – pastāstīja Deloitte Latvia partneris Igors Rodins.

"Latvijas Valsts ceļi" paskaidroja, ka investors var cerēt uz peļņu tikai pēc būvdarbu noslēguma.

Uzņēmuma valdes loceklis Mārtiņš Lazdovskis uzsvēra, ka privātais uzņēmējs, kurš iegūs iepirkumu, dosies uz banku pēc kredīta, un maksa par ceļa lietošanu tiks ņemta tikai pēc tā izbūves beigām.

Automobilistiem apliecina, ka viņiem nenāksies maksāt par šosejas lietošanu. Jaunās trases būvdarbus plānots sākt 2020. gadā.

Ziņu lente
0