Politika

Rinkēvičs pastāstīja, kā NATO atbildēs uz incidentu Kerčas šaurumā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЗадержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи
Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas līderis Petro Porošenko cer, ka NATO nosūtīs kuģus uz Kerčas šaurumu.

RĪGA, 5. decembris – Sputnik. NATO atbildēs uz Krievijas darbībām Kerčas šaurumā ar diplomātiskiem līdzekļiem, paziņoja Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs radiostacijas "Eho Moskvi" ēterā.

"Es neuzskatu, ka situācija ir aizgājusi līdz tādam punktam, ka kaut kur Azovas jūrā sāks parādīties NATO spēki, būs kaut kāda demonstrācija. Mēs NATO valstu ārlietu ministru padomē apspriedīsim, gan kopā ar mūsu ukraiņu partneriem, gan arī bez viņiem, veselu, teiksim, mūsu iespējamās atbildes paketi, kura, protams, nebūs militāra," paziņoja Rinkēvičs.

Pēc Latvijas ĀM vadītāja domām, NATO šobrīd varēt rīkoties ar diplomātiskiem līdzekļiem. Viņš precizēja, ka iespējamo papildus sankciju ieviešanas jautājums pret Krieviju nav NATO kompetences ietvaros, to apspriedīs ES ārlietu ministri.

Заседание Верховной рады Украины - Sputnik Latvija
Ukraiņu žurnālists: karastāvokļa noteikumi atbilst NATO norādījumiem

Briselē notiks NATO valstu ārlietu ministru tikšanās ar Ukrainas un Gruzijas ĀM vadītāju piedalīšanos, pēc tam ministri savāksies 29 dalībvalstu formātā. Par vienu no galvenajiem dienas kārtības tematiem kopā ar situāciju par vidējā un mazā darbības rādiusa raķešu līguma (INF) likvidāciju kļūs incidents Kerčas šaurumā.

NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs iepriekš pauda cerību, ka alianses dalībnieki "nodos lielu signālu Krieivijai". Pēc Stoltenberga sacītā, NATO "jau ir ievērojami palielinājusi savu klātbūtni Melnajā jūrā un uzmanīgi vēro situāciju reģionā".

Ukrainas prezidents Petro Porošenko iepriekš paziņoja, ka cer uz NATO kuģu ievešanu Kerčas šaurumā pēc Ukrainas JKS Krievijas valsts robežas pārkāpšanas incidentu. Ukrainas JKS kuģi "Bedjansk", "Ņikopoļ" un "Jani Kapu" 25. novembrī vairāku stundu garumā bīstami manevrēja īslaicīgi slēgtā Krievijas akvatorijā, nereaģējot uz Krievijas kuteru un kuģu likumīgām prasībām.

Министр иностранных дел Германии Зигмар Габриэль - Sputnik Latvija
Ukraina centusies ievilkt Vāciju karā, paziņoja Vācijas bijušais ārlietu ministrs

Ar ieroču izmantošanu Ukrainas JKS kuģi tika aizturēti, uz klāja izrādījās 24 ukraiņu karavīri, tostarp UDD darbinieki, kuri saskaņā ar Krievijas FDD datiem, koordinēja provokāciju. Ukrainas militārpersonām izvirzītas apsūdzības nelikumīgā Krievijas Federācijas valsts robežas šķērsošanā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosauca incidentu Kerčas šaurumā par iepriekš sagatavotu provokāciju, kuru Porošenko izmantoja kā ieganstu kara stāvokļa ieviešanai Ukrainā prezidenta vēlēšanu gaidās. Turklāt Krievijas līderis norādīja, ka Krievijas FDD robežsargi veica savu valsts robežas aizsargāšanas tiešos pienākumus.

Ziņu lente
0