Viņi bučoja krievu tankus: migrācijas pakts sašķēla latviešu inteliģenci

© Sputnik / Хесус Альварадо / Pāriet pie mediju bankasКараван мигрантов из Гондураса
Караван мигрантов из Гондураса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nežēlīgā polemika ap strīdīgo ANO migrācijas paktu saasinājusies līdz augstākajai robežai – sociālajos tīklos notiek īstena kauja: Latvijas iedzīvotāji paraksta petīcijas, izplata atklātas vēstules un aicinājumus.

RĪGA, 4. decembris – Sputnik. Atgādināsim, ka Latvija pagaidām ir to valstu vidū, kuras nav izlēmušas, ko darīt ar ANO Globālās migrācijas paktu. Izrādās, šis dokuments izraisa karstus strīdus ne vien politiķu, bet arī parasto pilsoņu vidū, kā arī informētās latviešu inteliģences vidē.

To vidū, kuri atbalsta ANO migrācijas paktu, izrādījušies progresīvo un liberālo uzskatu politiķi, kā arī tiem atbilstošie.

"Lai saglabātu Latvijas reputāciju, ir jāatbalsta ANO Globālais migrācijas pakts par drošu, sakārtotu un likumīgu migrāciju," - aicināja savā Twitter mikroblogā bijusī "Vienotības" deputāte Lolita Čigāne.

​Savam tvītam bijusī politiķe pievienoja hipersaiti uz petīciju platformā Manabalss.lv, kur tiek vākti paraksti par pakta atbalstīšanu. Šobrīd petīcija savākusi vien 450 parakstus, neskatoties uz to, ka ar to savos profilos padalījušies tādi zināmi politiķi un sabiedrības cilvēki, kā Roberts Putnis, Inese Andersone un Baiba Rubesa.

Un pat tvīta komentāros Lolitu Čigāni, maigi sakot, arī neatbalstīja.

​"Saglabātu reputāciju? Tam paktam nav nekāds sakars ar reputāciju. Respektē nacionālas valstis nevis globalizatoru spēļlaukumu," - atbildēja viņai lietotājs ar segvārdu Animal farm.

Citi centās izprast situāciju no psihoterapijas viedokļa.

​"Lasot komentārus par ANO migrācijas dokumentu....tauta, mūsu liktenis nav būt mūžīgā protesta stresā pret visu. To sauc par posttraumatisko stresu. Veseļojamies," - norādīja Pēteris Krišjānis.

​Tie, kas ir pret migrācijas paktu, argumentē savu pozīciju ar "visspēcīgākajiem" argumentiem: gan ar jau tā baisajām okupācijas sekām, kuras izpaužas lielajā nepilsoņu skaitā, gan ar lielo savu nodevēju skaitu, kuri arī tagad ar prieku bučotu padomju tankus.

​"Mēs esam saimnieki savā valstī! Paraksties - NĒ papildus MIGRANTIEM! Mums pilnībā pietiek ar jau esošajiem 40 % no valsts iedzīvotāju kopskaita!" - uzrakstīja Twitter lietotājs ar segvārdu GaumīgsJoks, acīmredzami, domājot par visiem Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Tiesa, jāatzīmē, ka petīcija ar aicinājumu pret ANO Globālo migrācijas paktu platformā Manabalss.lv arī nav īpaši populāra latviešu vidū – šobrīd to parakstījuši vien ap tūkstoti cilvēku.

Lielāko migrācijas pakta pretinieku vidū izrādījušies konservatori un nacionāli-norūpējušies politiķi. Kā arī daļa latviešu inteliģences, kura izplatījusi atklātu vēstuli, aicinot atteikties no strīdīgā pakta atbalstīšanas.

"Nacionāli konservatīvā inteliģences daļa aicina ministrus un deputātus iestāties PRET Apvienoto Nāciju Organizācijas vienošanos "Par Globālo kompaktu par drošu, sakārtotu un regulētu migrāciju" atbalstīšanu Marokā šā gada 10. un 11. decembrī!" - uzrakstīja Nacionālās apvienība pārstāvis Jānis Iesalnieks, pārpublicējot latviešu inteliģences atklāto vēstuli.

​Lai gan vēstuli parakstījuši gandrīz 50 cilvēki, un pirmais sarakstā ir pazīstamās Latvijas disidentes 93 gadus vecās Lidijas Doroņinas-Lāsmanes uzvārds - viņa PSRS laikos tika trīskārt sodīta par savu politisko nostāju, "latviešu inteliģenci" bargi nosodīja.

"Inteleģenece? Tumsoņu bariņš. Nokaunaties un lieniet atpakaļ sava alā," - uzrakstīja kāds Aigars Mahinovs.

​Taču par nacionāli-norūpējušos inteliģenci uzreiz iestājās pazīstamā latviešu publiciste-patriote Elita Veidemane.

"Iemācieties pareizi latviski rakstīt un tad sāciet citus par tumsoņām zākāt. Gaismonis atradies! Trīs mazos teikumiņos salaidis četras kļūdas. Laikam paspējis tikai koridoru pabeigt kādā palīgskolā," - tradicionāli "inteliģentā" manierē norādīja Elita Veidemane.

Kamēr vieni sociālo tīklu lietotāji ar sarkasmu taujāja, kādiem kritērijiem jāatbilst, lai iekļautos inteliģencē, citi ātri atrada "pareizo atbildi". Tie, kas atbalsta paktu, ir "nepareizā inteliģence".

"Garāmejot. ANO kompakta "atbalstītāju saraksts" ir nepārprotams pierādījums, ka okupācijas varas apgalvojums par tanku bučošanu 1940.g. nav pārspīlējums. Krievu tanku bučotāju Latvijas simtgadē netrūkst, tikai maza intelektuāļu daļa iestājas par valsti…" - daudznozīmīgi norādīja lietotājs ar segvārdu Χάρων.

​Par tankiem atcerējās arī kāds Kaspars, acīmredzami, saskatot ANO paktā tiešus iebrukuma draudus.

"Saskaņā ar migrantu paktu, kā saprotu, arī Krievijas karaspēks būtu laipni aicinātie un ar pamatpakalpojumiem obligāti nodrošināmie migranti. Tankus atvedīs vēlāk," - norādīja Kaspars.

Atzīmēsim, ka jautājums par ANO pakta atbalstīšanu Latvijas valdībai bija jāizskata vakar, 3. decembrī.

Šobrīd par atteikšanos no dalības ANO migrācijas paktā jau ir paziņojusi Bulgārija, ASV, Austrija, Ungārija, Austrālija, Slovākija, Čehija, Horvātija, Izraēla, Polija un Šveice. Šim dokumentam ir jābūt pieņemtam ANO samitā Marokā 10.-11. decembrī.

Ziņu lente
0