Mātes-narkomānes "dāvā" saviem bērniem HIV: mediķus satriec bezatbildība

© Sputnik / Oleg Zoloto / Pāriet pie mediju bankasУничтожение наркотиков
Уничтожение наркотиков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par dramatisko situāciju – HIV inficētajiem bērniem – pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Latvijā reģistrēti 83 HIV pozitīvi bērni, kuri ar šo saslimšanu jau piedzimuši un to "mantojuši" no savām mātēm. Šo statistiku paziņoja Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle, vēsta Skaties.lv.

Inficēto bērnu vidū vairāk nekā ceturtajai daļai slimība jau pārgājusi AIDS stadijā.

"Vislielākā sāpe ir par tiem bērniņiem, kuru māmiņas, būdamas narkotiku lietotājas, neatnāk uz pārbaudi, pat nestājas uzskaitē pie ginekologa," – atzīmēja Rozentāle.

Ministru kabineta noteikumi uzliek pienākumu – visi ginekologi ņem testu uz HIV infekciju. Ārste pastāstīja, ka šis noteikums ļauj desmitkārt samazināt bērna inficēšanas risku.

"Latvijā šobrīd ir 83 HIV pozitīvu bērnu, no kuriem 22 jau ir pārgājuši AIDS stadijā, tas ir ne tikai slikts rādītājs, tā ir arī ļoti skumja ziņa, jo tur nekas labs nebūs," – pastāstīja Rozentāle.

Bezmaksas tests

1. decembris ir Pasaules AIDS diena. Šī notikuma priekšvakarā daudzās pilsētās, tostarp arī Rīgā iedzīvotājiem tika dāvāta iespēja bez maksas iziet HIV testu. Tie tika veikti anonīmi.

Tāpat bija iespējams saņemt papildu informāciju par HIV un AIDS.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas centra rīcībā esošie dati liecina, ka 2018. gada sākumā Latvijā bija 7343 HIV inficētie – par 5,5% vairāk nekā gadu iepriekš. Pie tam 1921 pacientam slimība jau pārgājusi AIDS stadijā. Šis rādītājs par 7,6% pārsniedz datus par 2017. gadu.

Ziņu lente
0