Jau atkal ĀCM: nedēļas laikā Latvijā fiksēti 19 saslimšanas gadījumi

CC0 / pxhere / Свинья
Свинья - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ Latvijā fiksēti 19 ĀCM gadījumi mežacūku populācijā.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šonedēļ konstatējis jaunus Āfrikas cūku mēra gadījumus, vēsta Grani.lv.

Pirms divām nedēļām PVD inspektori pirmo reizi konstatēja ĀCM Saldus novada Pampāļu pagastā – tika atrastas desmit inficētas mežacūkas.

Šogad ĀCM reģistrēts jau 837 mežacūkām 83 novadu 256 pagastos un vienā pilsētā.

Nelabojams kaitējums

Pēdējo četru gadu laikā ĀCM ienākusi 62 cūkkopības saimniecībās Latvijā.

Augustā nopietns ĀCM perēklis tika reģistrēts saimniecībā Druvas Unguri", kur speciālisti bija spiesti likvidēt visu baru – 15 tūkstošus cūku.

Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Lietuvā apvainojušies, ka Beļģija "veļ" vainu par ĀCM uz Baltiju

Āfrikas cūku mēris (ĀCM), kurš tāpat zināms kā Montgomerija slimība, pirmo reizi tika reģistrēts Dienvidāfrikā pirms vairāk kā gadsimta. ĀCM ir visu sugu un vecuma mājas cūku un savvaļas cūku vīrusa slimība ar gandrīz simtprocentīgu letālu iznākumu saslimšanas gadījumā.

Vīruss neapdraud cilvēka un citu sugu dzīvnieku veselību, taču nodara nelabojamu kaitējumu cūkkopībai.

Intervijā Sputnik Latvija militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko atzīmēja, ka ĀCM, iespējams, ir mākslīgs vīruss. Eksperts atgādināja, ka Baltijas valstīs Āfrikas cūku mēris parādījies tikai 2008. gadā un tas varētu būt saistīts ar Pentagona bioloģiskās laboratorijas darbības sākumu Gruzijā, kas tika uzcelta un sāka strādāt šajā pašā laika periodā.

Ziņu lente
0