Bērni bez dāvanām, invalīdi – bez produktiem: datu aizsardzības regula rada sašutumu

CC0 / plixs / Упаковка подарков
Упаковка подарков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispārējās datu aizsardzības regulas prasību plašā interpretācija novedusi tiktāl, ka jubilāri paliek bez apsveikumiem, bērni – bez dāvanām, invalīdi – bez palīdzības.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Datu aizsardzības regulas radītais haoss, šķiet, nebūt vēl nav beidzies. Dažās Latvijas iestādēs regulas prasības tiek izpildītas tik aizrautīgi, ka iedzīvotāji vēl joprojām saskaras ar dažādām kļūmēm un nepatīkamām sekām.

Nesen par situāciju, kādā nokļuvuši invalīdi, saviem lasītājiem Twitter tīklā pastāstīja Gunita.

​"Tikko konferencē par invaliditāti kāds stāstīja par biedrību, ka ik gadu palīdzējusi vientuļajiem vecīšiem, invalīdiem, apciemojot un vedot pārtiku. Šogad pašvaldību atteikusi dot kontaktus, atsaucoties uz datu aizsardzības regulu. Vai valstī ir kāds, kas ierobežo šo stulbumu?" – vaicāja Gunita.

Izrādījās, ka tas nebūt nav vienīgais gadījums, kad iedzīvotājiem nācies saskarties ar neticamiem stāstiem. Bieži vien palīdzības lūgumi tiek noraidīti, atsaucoties uz jauni datu aizsardzības regulu.

​​"Ārlietu dienests ar datu aizsardzības aizbildinājumu atteicās sniegt informāciju Latvijas Republikas goda konsulam ārvalstī par fizisko personu, kura bija pazaudējusi pasi. Proti, Latvijas iestāde Latvijas konsulam nedeva meitenes, kam vajadzēja satikt konsulu, tālruņa numuru," – pastāstīja Kristīne Jarinovska.

​"Man tikko stāstīja par projektu, kur varētu iesaistīt jauniešus ar problēmām, bet sociālais dienests nesadarbojas, jo taču regula," – stāstu krājumu papildināja komentētājs ar lietotājvārdu ideja.

​​"Lielākā problēma joprojām nav regula (tā tikai nosaka principus). Visas problēmas rodas no vietējo kangariņu lokālām interpretācijām tepat, piemēram, Britu policija atskaitīs par katru līdz aizrestoto publiski ar visu foto," – pastāstīja papildināja komentētājs ar lietotājvārdu Χάρων un pievienoja atbilstošo saiti.

Regulas tematu atbalstīja arī TV3 žurnāliste Anita Brauna.

​"Datu aizsardzības regula vai arī tās interpretācijas Latvijā ir nejēdzīgas, tas nu jāatzīst @Europarl_LV ! Ar to mēs arī filmēšanās saskaramies ik uz soļa," – EP deputātiem no Latvijas savā lapā Twitter sūdzējās žurnāliste.

Tūlīt viņai komentāros tika aprakstīts vēl viens "aizraujošs" piemērs no Rēzeknes novada.

Ozolmuižas pagasta ierēdņi pirmssvētku publikācijā brīdinājumā Facebook paziņoja vietējiem iedzīvotājiem, ka nevarēs apstrādāt viņu personas darus un noteikt vajadzīgā vecuma bērnus, kam pagasts ik gadus sūtījis Ziemassvētku paciņu ar konfektēm.

Atsaucoties uz regulu, pagasta amatpersonas ziņo, ka tagad vairs nevarēs atlasīt pensionārus, kam gaidāma jubileja, piecgadīgos bērnus, skolēnus (ikgadējo svētku organizēšanai), kā arī uzzināt, cik Jāņu un Līgu dzīvo viņu pagastā. "Tā var turpināt ar daudziem citiem piemēriem, bet likums ir likums, un tas ir jāievēro," – taisnojas Ozolmuižas pagasta pārstāvji.

Игрушка Санта Клаус - Sputnik Latvija
Mediji: vācu pilsētā bērniem aizliedza rakstīt publiskas vēstules Salavecim

Tiesa, noslēgumā ierēdņi skaidroja, ka kultūras dzīvei ir jāturpinās, tāpēc cilvēkiem pašiem jābūt aktīviem – jāpiezvana pagasta valdei un jāsniedz ziņas par deklarētajiem bērniem. Tāpat lūgti atsaukties pensionāri un citu grupu cilvēki. Ierēdņi atgādināja, ka dāvanas nav pašvaldības pienākums.

Atgādināsim, ka vispārējā datu aizsardzības regula sāka darboties 25. maijā un jau radījusi virkni pārpratumu, ņemot vērā tās interpretāciju. Piemēram, ziņots, ka kādā privātā bērnudārzā Rīgā vārdu un uzvārdu vietā bērniem dāvāti simboli (ozollapa, zieds vai mašīnīte).

Faktiski bērniem ir atņemti vārdi – no skapīšiem tie noņemti, palikuši tikai simboli. Ar šiem simboliem bērniem jāparaksta arī savi zīmējumi.

Zināms arī gadījums, kurā sieviete nav varējusi saņemt ziņas par tantes veselību slimnīcā.

Ziņu lente
0