Anda Čakša uzskata, ka sabiedrība pārspīlē problēmas veselības aprūpes jomā

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр здравоохранения Латвии Анда Чакша и новые машины неотложной помощи
Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша и новые машины неотложной помощи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministre Anda Čakša no jauna paziņojusi, ka ap veselības aprūpes problēmām radītā panika Latvijā ir pārspīlēta: viņasprāt, situācija ir labāka nekā pērn.

RĪGA, 29. novembris — Sputnik. Latvijas veselības ministre Anda Čakša vēl joprojām uzstāj, ka problēmas veselības aprūpes jomā valstī ir pārspīlētas, vēsta Mixnews.lv.

Čakša skaidroja, ka, neskatoties uz mediju skaļajiem paziņojumiem un slimnīcu biedrības bažām par to, ka pēc 1. janvāra gaidāma vai jau patlaban veselības aprūpē iestājusies krīze, nekādas krīzes patiesībā nav. Vēl vairāk, ministre atzīmēja, ka patlaban situācija slimnīcās esot labāka nekā pērn.

Врач проводит ультразвуковое исследование в кабинете УЗИ - Sputnik Latvija
Čakša: virsstundu darbs ar divkāršu samaksu novērsīs ārkārtas situāciju medicīnā

Čakša negarantēja, ka pēc 1. janvāra viss būs kārtībā, taču solīja darīt visu iespējamo, lai novērstu problēmas ar algām un citiem jautājumiem, kuri varētu traucēt mediķu darbā.

Iepriekš Latvijas Slimnīcu biedrība informēja par ārkārtas situāciju veselības aprūpes sistēmā no 2019. gada 1. janvāra mediķu virsstundu darba ierobežojumu dēļ. Tas nozīmē, ka 1. janvārī Latvijā varētu būt tukšas slimnīcas un nestrādājoša ātrā palīdzība.

Trešdien, 28. novembrī, valdība bez diskusijām pieņēma Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu par mediķiem apsolīto algu pielikumu par 20% nākamo triju gadu laikā.

Ziņojumā, kura mērķis ir saņemt valdības atbalstu medicīnas personāla atalgojuma palielināšanas jautājumā, teikts, ka mediķu atalgojuma pieaugumam vidēji par 20% tuvāko triju gadu laikā kopumā nepieciešami 641,6 milj. eiro, un jau 2019. gadā nepieciešami 103,6 milj. eiro. Pie tam Veselības ministrija uzsvēra, ka veselības aprūpes darbinieku algas ir jāpalielina, jo nozarē vērojams ass kadru trūkums.

Nekrītiet panikā, vienkārši maksājiet

Veselības ministre jau iepriekš ieteica necelt paniku jautājumā par problēmām veselības aprūpes nozarē, nepārspīlēt un neradīt spriedzi. Viņa atzīmēja, ka veselības aprūpe ir nākamās valdības prioritāte, un visi politiskie spēki jau solījuši tās finansēšanu. Vēlāk viņa vērsās pie iedzīvotājiem ar lūgumu aktīvāk iemaksāt līdzekļus jaunajā veselības apdrošināšanas sistēmā. Čakša uzsvēra: patlaban nav pieņemamas nekādas kustības, kas vērstas uz nozares finansējuma samazināšanu, un nav nekāda pamata uzskatam, ka apdrošinašanas iemaksas nav jāveic.

Tātad, pēc ministres domām, par to, kā sameklēt medicīnai nepieciešamos līdzekļus, vispirms jāpadomā pašiem iedzīvotājiem.

Ziņu lente
0