Latvija atzīta par augsta riska valsti starptautisko norēķinu jomā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepietiekama naudas atmazgāšanas apkarošana novedusi pie tā, ka Latvija atzīta par augsta riska valsti starptautiskiem banku norēķiniem.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Latvijas Finanšu ministrijas vadītāja Dana Reizniece-Ozola paziņoja, ka Starptautiskais banku informācijas apmaiņas tīkls SWIFT, kurš nodrošina norēķinus starp dažādu valstu bankām, atzinis Latviju par augsta riska valsti, raksta Dienas Bizness.

Lēmums tika pieņemts pēc tam, kad ekspertu komiteja Moneyval sniedza kritisku vērtējumu Latvijai, kura nepietiekamā mērā cīnās ar  naudas atmazgāšanu.

Bankas glabātuvē. Foto no arhīva  - Sputnik Latvija
Uzdod nepiedienīgus jautājumus: Krievijas klienti sašutuši par Baltijas banku attieksmi

Tagad Latvijas uzņēmumiem tiks apgrūtināta piekļuve atsevišķiem starptautiskiem norēķiniem.

Latvijas pagaidām nav iekļuvusi pelēkajā sarakstā, tai dots gads, lai labotu situāciju.

Pēc Finanšu nozares asociācijas vadītājas Sandas Liepiņas sacītā, lēnāki kļuvuši lielākoties tie darījumi, kurus Latvijas uzņēmēji noslēdz ar NVS valstīm. Jāgūst pilna pārliecība, ka darījuma puses nav sankciju sarakstos, un tas prasa papildus pārbaužu veikšanu, paskaidroja viņa.

Banku krīze

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, februārī ASV Finanšu ministrija apsūdzēja ABLV Bank, Latvijas otru lielāko banku, kura bija lielākā neatkarīgā privātbanka valstī, naudas atmazgāšanā, saiknē ar Ziemeļkorejas transakcijām un Latvijas ierēdņu uzpirkšanā. Neskatoties uz to, ka banka apsūdzības nosauca par "neredzētu apmelošanu", ABLV beigās bija spiesta uzsākt pašlikvidāciju.

Boriss Rotenbergs - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas miljardieris iesūdzējis tiesā trīs Skandināvijas valstu bankas

Pēv ABLV Bank gadījuma Latvijas bankām un uzraugošajām iestādēm tika pievērsta pastiprināta uzmanība. Latvija izstrādāja tirgus atveseļošanās pasākumu plānu, saskaņā ar kuru Latvijas bankās tiks aizliegta visu čaulu kompāniju apkalpošana. Tiem, kas jau ir klienti, tiks dots pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz apmēram 5%.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) pozitīvi novērtēja sekojušās Latvijā likumdošanas iniciatīvas, tostarp banku sadarbības ierobežošanā ar čaulu kompānijām, kā arī Latvijas banku sadarbības iniciatīvu informācijas apmaiņas jomā.

ABLV skandāls iedragāja Latvijas iedzīvotāju uzticību komercbankām. Saskaņā ar SKDS veikto aptauju, vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju (53%) uzskata, ka bankām nedrīkst uzticēties.

Ziņu lente
0