Kiberpirmdiena: ko latvieši pērk Internetā

© Sputnik / Anar MustafayevКредитные карты на компьютерной клавиатуре
Кредитные карты на компьютерной клавиатуре - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo desmit gadu laikā tiešsaistes pircēju daļa visās Baltijas valstīs ir palielinājusies, taču visievērojamāk – Igaunijā.

RĪGA, 26. novembris – Sputnik. Pēdējo desmit gadu laikā Eiropas Savienības valstu iedzīvotāju skaits, kuri veic pirkumus Internetā, ir ievērojami palielinājies: ja 2007. gadā tie bija 50%, tad 2017. gadā – jau 68%, liecina kiberpirmdienā publicētie Eurostat dati.

Kiberpirmdiena ir pirmā pirmdiena pēc "melnās piektdienas". Tā ir tradīcija samazināt cenas, kad novembra ceturtajā ceturtdienā tiek svinēta Pateicības diena, un pēc tam sākas pirms Ziemassvētku izpārdošana. Savulaik izpārdošanas "melnajā piektdienā" sākās pēc tam, kad veikali pamanīja, ka pārdošanas apjomi pirmajā dienā pēc Pateicības dienas ir lielāki, nekā citās gada piektdienās.

Apavi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izkrāptās summas daļēji atmaksātas. Veikals, kurā iepirkties nav ieteicams

Visaktīvākie "kiberpircēji" dzīvo Lielbritānijā: viņu daļa sastādījusi 86% no visiem Apvienotās Karalistes Interneta lietotājiem. Tālāk seko Zviedrija (84%), Dānija, Nīderlande, Vācija, Luksemburga (82%). Latvijā 55% Interneta lietotāju 2017. gadā veikuši tiešsaistes pirkumus (2007. gadā tādi bijuši 19%), Lietuvā – 49% (2007. gadā – 11%), Igaunijā – 65% (2007. gadā – 13%).

Latvijas tiešsaistes iepirkšanās līderpozīcijas ieņem apģērbu un sporta preču sektors: 46% Interneta pirkumu ir tieši šajā segmentā. Tālāk seko pasākumu biļetes (koncerti, festivāli un tml.) – 34%, preces mājai – 33%, ceļojumi – 27%, viedierīces – 30%, ēdiens – 19%, grāmatas un žurnāli – 11%.

Visbūtiskāk pieaugusi pircēju kategorija vecumā no 16 līdz 24 gadiem: ja 2007. gadā to skaits bija 44% no visiem Interneta lietotājiem, tad pērn tie bijuši jau 71%.

Ziņu lente
0