Nesauciet policiju: CSN dalībnieku iesniegumu iespējams aizpildīt viedtālrunī

© pixabay / paperelementsДорожно-транспортное происшествие
Дорожно-транспортное происшествие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad ceļu satiksmes negadījuma dalībniekiem nenāksies izsaukt policistus, ja avārijas iemesli saprotami abām pusēm un viņiem ir viedtālruņi ar Android platformu.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Ceļu satiksmes negadījuma dalībnieku saskaņotu iesniegumu tagad iespējams aizpildīt viedtālrunī, vēsta Rus.lsm.lv.

Iesniegumu iespējams iesniegt, aizpildot arī speciālu veidlapu, to visvienkāršāk saņemt degvielas uzpildes stacijās. Taču bieži vien ir neiespējami pamest CSN vietu, lai aizbrauktu pēc veidlapas, pirms noskaidroti visi sadursmes apstākļi. Te talkā var nākt viedtārluņa lietotne LTAB OCTA.

Проверка документов - Sputnik Latvija
Latvija sekmīgi aizvadījusi "Eiropas dienu bez upuriem uz ceļiem"

Veidlapu vai iesniegumu lietotnē iespējams aizpildīt, ja avārijā iesaistītas tikai divas automašīnas, CSN nav cietušo un nav nodarīts kaitējums trešajai personai.

Jāpiebilst, ka 2018. gadā saskaņotu iesniegumu aizpildījuši 64% autovadītāju, pārējie izsaukuši policiju. Bieži vien policiju nācās gaidīt, jo autovadītājiem nebija iesnieguma blankas. Tātad policija vienkārši sniedz kurjera pakalpojumus, turklāt par maksu.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis pastāstīja, ka Latvijā tiek fiksēti aptuveni 20 tūkstoši avāriju gadā, pie tam tikai apmēram 3800 avārijās ir cietušie. Lielā daļā CSN policistu klātbūtne nav nepieciešama.

Policija apgalvo, ka varētu novirzīt resursus uz nopietnākiem CSN, ja vismaz daļēji tiks mazināta slodze darbā ar vieglajām avārijām. Jebkurā gadījumā patruļa vispirms izbrauks uz nopietnas avārijas vietu, un tikai pēc tam – uz vienkārša CSN vietu, un tas var aizņemt līdz četras stundas.

Ātrāk un vienkāršāk

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes loceklis Juris Stengrevics pastāstīja, ka ar viedtālruņa lietotnes palīdzību iespējams paveikt to pašu, ko nodrošina "papīra" iesniegums. Vēl vairāk, lietotne palīdzēs ietaupīt laiku, jo daļa datu tiks automātiski smelta no bāzes.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja pārstāvis Agris Daukste atzīmēja, ka lietotne LTAB OCTA pagaidām pieejama tikai OS Android lietotājiem. Apple telefonu atbalstu solīts pievienot vēlāk.

ДТП - Sputnik Latvija
Kas pateica, ka OCTA Latvijā kļūs dārgāka: auto apdrošinātāji nepiekrīt

Daukste apstiprināja, ka lietotne ir viegli saprotama. Tajā nepieciešams reģistrēties un izveidot profilu. Pēc tam jāaizpilda vajadzīgie dati par notikuma vietu, par CSN iesaistītajām automašīnām, jāatzīmē avārijas apstākļi. Jāieskicē avārijas shēma, turklāt vēlamas fotogrāfijas, kas apliecina automašīnu izvietojumu un nodarītos zaudējumus.

Viedtālruņi nepieciešami abiem CSN dalībniekiem, jo informāciju par avāriju iespējams sniegt tikai notikuma vietā.

Tiesa, ir viena iebilde. Lietotnē var reģistrēties tikai Latvijas rezidenti ar interneta bankas pieslēgumu vai aizsargātu elektronisko parakstu, jo cita veida autorizāciju lietotne pagaidām neatbalsta.

Valsts policijas rīcībā esošie dati liecina, ka laikā no 2018. gada janvāra uz Latvijas ceļiem gājuši bojā 133 cilvēki, no viņiem novembrī – 12. Kopš gada sākuma traumas avārijās guvuši 4266 cilvēki. Novembrī ceļu satiksmes negadījumos gājuši bojā pieci kājāmgājēji.

Ziņu lente
0