Prokuratūra lūgta novērtēt nacistu simbolikas izmantošanu svētku laikā

© Sputnik / Sergey MelkonovФакельное шествие 18 ноября в Риге
Факельное шествие 18 ноября в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas apvienības "Pret nacismu" līderis Jānis Kuzins lūdz saukt pie administratīvās un kriminālatbildības lāpu gājiena organizatorus Rīgā par nacistu simbolikas lietošanu.

RĪGA, 21. novembris — Sputnik. Latvijas apvienības "Pret nacismu" līderis Jānis Kuzins pieprasījis saukt pie atbildības 18. novembrī Rīgā notikušā lāpu gājiena organizatorus par nacistiskās simbolikas izmantošanu. Iesniegumu Kuzins nosūtījis Latvijas Ģenerālprokuratūrai un Rīgas domei.

Tiesībsargs lūdz ierosināt administratīvo un krimināllietu par minēto faktu. Savā lapā Facebook viņš informēja, ka iesniegumi pieņemti izskatīšanai.

"Nav pieļaujams, ka visai Latvijai un tās tautai tik svarīgos svētkos – neatkarības pasludināšanas 100. gadskārtas dienā tiktu izmantota aizliegta nacistu simbolika," – viņš norādīja.

Iepriekš vēstīts, ka 18. novembrī pirms Nacionālās apvienības organizētā svinīgā lāpu gājiena Vecrīgā parādījās vairāki cilvēki ar karogiem. Uz viena no tiem bija atainota svastika, uz otra – ugunskrusts, latviešu folkloras tradicionālais simbols. Pie tam Nacionālās apvienības parstāvji paziņoja, ka viņiem nav sakara ar šo karogu parādīšanos gājienā.

Latviešu ornamenti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Labāk būtu atrast jaunu simbolu": amerikāņu žurnālistu pārsteigusi svastika veikalā Rīgā

Sociālajos tīklos par šo faktu izcēlusies vesela diskusija. Daži tās dalībnieki uzskata, ka viens no cilvēkiem, kuri ieradās gājienā ar skandalozo karogu, ir radikāļa Igora Šiškina kluba "Par tīru Latviju" loceklis, iespējams, pats Šiškins.

Lāpu gājienā 18. novembrī pulcējās aptuveni 25 tūkstoši dalībnieku – gājiens izstiepās gandrīz kilometra garumā. Šo gājienu tradīcijas pamati likti 2003. gadā kā veltījums Latvijas valstij no toreizējās jauniešu kustības "Visu Latvijai". Ik gadus tajā piedalās vairāk nekā 10 tūkstoši dalībnieku.

Virkne politologu un tiesībsargu Latvijā uzskata, ka incidents kaitē Latvijas tēlam, jo rada asociācijas ar nacistu rīkotajiem pasākumiem.

Ziņu lente
0