Politika

Jurkāns: KF kultūra ir nacionālās drošības pamats, Latvijā to mēra ar "šadurskiem"

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jānis Jurkāns uzskata, ka Latvijā politiķi neaizdomājas, kā valsts dzīvos, ja Eiropas Savienība sabruks, un rietumi pagriezīsies sadarbības virzienā ar Krieviju.

RĪGA, 19. novembris – Sputnik. Vecā pasaules kārtība brūk kopā, pat ES un ASV stratēģiskā partnerība ir apdraudēta. Taču Latvijā neviens neanalizē, kas rīt būs ar ES, kāda būs jaunā banku sistēma pēc krīzes, ko darīt, ka Rietumu formula kļūs: mēs esam ar Krieviju, nevis pret to. Latvijai nav rītdienas vīzijas, nav idejas, bet tas, kas notiek politikā, vairāk atgādina sacensības namu pārvaldes līmenī, paziņoja bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns intervijā avīzei "7 supersekretov".

Pārmaiņu vējš

Pasaules arēnā šodien iestājies viennozīmīgs haoss, kurš iezīmē vecā lūzumu un pāreju pie jaunā: Eiropas Savienība brūk, tiek vērotas nopietnas pretrunas ekonomiskos projektos, stratēģiskā partnerība ar ASV līdz ar Donalda Trampa nākšanu pie varas arī transformējas, iepriekš paziņoja NRA Jurkāns.

"Stratēģiskā partnerība ir vakardiena. Partnerība neparedz America first! (Amerika pirmajā vietā!)," uzsvēra bijušais Latvijas ĀM vadītājs.

Viņš norādīja, ka Tramps atbalsta Brexit, viņam ir izdevīgāk veidot abpusējas attiecības ar valstīm, izstājas no starptautiskiem līgumiem, viņš pieradina NATO būt patstāvīgiem un nevēlas, lai ASV apmaksātu ES drošību.

"ASV stratēģiskais pretinieks dzīvo Klusā okeāna piekrastē. Tā vien izskatās, ka cīņa par hegemoniju Klusā okeāna reģionā būs ASV nacionālās drošības jautājums numur viens," uzskata Jurkāns.

Mūsdienu apstākļos arī ANO Drošības Padome zaudē savu ietekmi, pārejot pie politikas: uzvarētājs paņem visu, paziņoja Jurkāns.

Bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns - Sputnik Latvija
Politika
Jurkāns: nevienu neinteresē, kad taps Ministru Kabinets

"Klintons bombardēja Belgradu bez jebkādām ANO sankcijām, Bušs okupēja Irāku ar kaujas saucienu "Kas nav ar mums, ir pret mums! ", un mēs centīgi to visu atbalstījām. Kā vēlāk izrādījās un ko atzina pat ASV prezidents Obama, tas bija noziedzīgs karš, kā rezultātā radās teroristu organizācija "Islāma valsts", ar kuru pasaule varonīgi cīnās vēl šobaltdien," norādīja viņš.

Kāda būs jaunā pasaule, var vien zīlēt, taču jaunā pasaules kārtība, un tas jau top skaidrs, turas uz trīs vaļiem: Krievijas, ASV un Ķīnas. Pārējās "detaļas" vēl tikai tiks iezīmētas.

"Vai kāds šodien var paredzēt, vai parīt pastāvēs Apvienoto Nāciju Organizācija? NATO? Eiropas Savienība? Varbūt dzīvosim Eiropā, kāda tā bija starpkaru periodā? (…) Toreiz politikas smagsvariem garām aizspraucās vīriņš ar ūsiņām un saucienu: "Deutschland, Deutschland über alles! " Atcerēsimies, ka šis vīriņš bija demokrātiski tautas ievēlēts Vācijas priekšstāvis," norādīja Jurkāns.

Pēc viņa domām, radītais haoss nav veidots mākslīgi, tā ir evolūcija, tostarp cīņas evolūcija par varu un resursiem, turklāt pasaules mērogā. "Piemēram, Ķīna. Ķīnieši attīsta savus zīda ceļus ne jau tikai tirdzniecības nolūkos," paskaidroja Jurkāns.

Vai Latvija ir gatava

Latvijai jautājums par gatavību gaidāmajām pārmaiņām ir ļoti svarīgs, taču mūsdienās politiķi nav tik progresīvi savā domāšanā, uzskata Jurkāns. Paskatieties kaut vai uz aizsardzības izdevumiem.

Jānis Jurkāns - Sputnik Latvija
Politika
Jurkāns: Latvija spiegs, ja KF ieviesīs sankcijas tranzīta nozarē

"Es rūpīgi vēroju Latvijas drošības politikas izkārtojumus un saprotu, ka NATO ģenerāļi karo vakardienas karus. (…) Ja šodien izcelsies kari, tad visupirms tiks iznīcinātas digitālās iekārtas un tamlīdzīga mašinērija, kas paralizēs valsti. Šajos jaunajos karos tiks darbināti superieroči, kurus darbina atomenerģija," uzskata Jurkāns.

Pēc viņa domām, piešķiramie 2% no IKP aizsardzībai jātērē pirmām kārtām hibrīdo karu izpētē un brīdinājumiem, nevis tankiem un kazarmām. Tāpat Latvijas politiķiem, pēc viņa domā, jādomā, kā rīkotie, ja Rietumi būs ar Krieviju, nevis pret to, jo tad drošības aina būtiski izmainīsies.

"Arī Latvijas ārpolitikas veidotājiem ir svarīgi saprast, ka ar mums draudzīgu Krieviju būtu daudz vienkāršāk risināt Latvijas iekšpolitiskos jautājumus. Sankcijas pret Krieviju ir rokudzelži Latvijas tautsaimniecības attīstībai," paziņoja Jurkāns.

Kultūra kā nacionālās drošības pamats

Bijušais Latvijas ĀM vadītājs norādīja, ka mūsdienu Krievijā kultūra pārtop par nacionālās drošības pamatu, politiķi saprot, ka "kodolieročus pret neapmierināto tautu taču nelietos".

"Šodien Krievijā modē nāk nopietna literatūra, nevis lubenes. Krievijas inteliģence runā par jaunās un klasiskās kultūras simbiozi," uzsvēra Jurkāns.

Kas attiecas uz Latviju, šeit, pēc viņa domām, šādas apziņas, laikam, pagaidām nav.

"Un, ja runājam par kultūru kā nacionālās drošības sastāvdaļu, tad - par ko varam runāt Latvijā? Kāda ir mūsu kultūra? Vai mūsu kultūra spēj pildīt šo nacionālās drošības funkciju? Kādā veidā?" pateica Jurkāns.

Bez laba vārda viņš atsaucās arī par politiskās kultūras līmeni Latvijā.

Jānis Jurkāns - Sputnik Latvija
Jurkāns: valdība zog Latvijā miljardus, bet auni turpina bungot

"Runājot par Latvijas politisko kultūru, tas, kas šodien notiek politiskajā arēnā, līdzinās sporta sacensībām namu pārvaldes līmenī. Nav ideju, nav rītdienas redzējuma. Vai kāds valstī analizē, kas tagad notiks ar Eiropas Savienību, ko mēs darīsim, ja tiks pārtraukta brīvā darbaspēka plūsmas? Vecā banku sistēma ir sabrucināta. Kāda būs jaunā?" pateica Jurkāns.

Pēc viņa domām, Latvijā ir tik zems politiskās kultūras līmenis, jo valsts jau sen pati nenosaka savu budžetu, ārpolitiku un aizsardzības politiku, viss tiek darīts Briselē.

"Vai mūsu Eiropas partnerus interesē mūsu medicīniskās aprūpes līmenis? Izglītības līmenis skolās? Kāda ir Latvijas kultūras mērvienība? Viens šadurskis, divi šadurski?" uzdod jautājumu bijušais ĀM vadītājs.

Jaunā Saeima

Partiju sastāvs, kuras iekļuvušas jaunajā Saeimā, liecina par to, ka vēlētājs ir apjucis, apjukuši ir arī paši ievēlētie.

Jurkāns - Sputnik Latvija
Jurkāns: ja Latvijai uzbruks, lai cer, ka to atcerēsies un izglābs

"Grūti noticēt, ka finālā tie spēs vienoties par jaunās valdības sastāvu. Es pat pieļauju, ka prezidentam nāksies nominēt premjera amatam vai nu Māri Kučinski, vai Danu Reiznieci-Ozolu. Es pieņemu, ka mūsu prezidentam palīdzēs tēvocis Sems," pateica Jurkāns.

Pēc viņa domām, nākotne ir tikai jauniem politiķiem.

"Jo es saprotu, ka tikai jaunie var mēģināt uzminēt, kāda būs pasaule. Kamēr latvietis neuzminēs rītdienu, to, kas notiek pasaulē, viņš nekad nevarēs pieņemt laikmetīgus, pareizus lēmumus. (…) Ir vajadzīga laikmeta oža," noslēgumā sacīja Jurkāns.

Ziņu lente
0