"Tā bija katastrofa": rīdzinieki sašutuši par spiešanos pēc salūta

© Sputnik / Sergey MelkonovСалют в честь столетия Латвии
Салют в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīdzinieki un galvaspilsētas viesi, kuri izrādījās ļaužu pūļa centrā grandiozā salūta laikā par godu Latvijas simtgadei, stāsta sociālajos tīklos par šausmām, ko viņiem nācās pārdzīvot.

RĪGA, 19. novembris – Sputnik. Latvijas simtgades svinību kulminācijas notikums, izskatās, ka paliks daudzu rīdzinieku un galvaspilsētas viesu prātā kā ne īpaši pozitīvas atmiņas.

Svētdien vakarā pēc tam, kad beidzās grandiozais gaismas muzikāli-vizuālais priekšnesums sešos cēlienos par Latvijas valsts tapšanu "Saules mūžs", daudzās vietās Vecrīgas krastmalā sākās spiešanās. Priekšnesums sapulcēja desmitiem tūkstošiem skatītāju abos Daugavas krastos, taču ļaužu pulcēšanās epicentrs tradicionāli atradās Daugavas labajā krastā – no Latviešu strēlnieku pieminekļa līdz Rīgas pilij.

Ārsts-reanimatologs Roberts Fūrmanis izrādījās svētku salūtā kā vienkāršs atpūtnieks, taču, izskatās, nebija cerējis ieraudzīt ko tādu.

​"Es ceru, ka pūļa izklīšana no Krastmalas pēc #Latvijai100 salūta iztika bez līķiem... Tā bija katastrofa!" uzrakstīja viņš Twitter.

Tālāk komentāros Roberts skaidro piedzīvoto murgu: "Es biju pūlī kā apmeklētājs. 3 reizes kliedzu pūlim, lai apstājās, jo spieda viens otru nost. Plūsmas regulēšana nekāda + ļoti daudz šķēršļu, kas traucē pūlim kustēties..."

Komentāros ārstu aicināja nesēt paniku. Taču autors iebilda, ka neko nesēj.

​"Es nesēju paniku. Es biju pūlī! Es visu redzēju! Tur varēja būt "liels ugunsgrēks pie mazas dzirksteles". Tas, ka nebija līķu, ir tikai liela veiksme," norāda ārsts.

Izrādās, ka ne viņš viens izjutis bailes pēc salūta radītajā spiešanā.

​"Ejot uz Pārdaugavu pirms salūta, neapdomīgi ietrāpījām tunelī. Šausmīgākās 3 minūtes pēdējo gadu laikā. Priecājos, ka tiku ārā bez panikas lēkmes," piekrīt ārstam Džeina Šteinberga.

​"Viss lielākais murgs bija tiem, kas atnāca ar maziem bērniem, ar ratiem... pēc salūta, kad beidzot slēdza satiksmi varēja glābties rāpjoties pāri barjerām, citiem  palīdzējām, bērnus pāri cēlām... Ko tādu piedzīvot nevienam nenovēlu! Visu laiku domāju - kaut neviens neietu bojā!" stāsta par piedzīvotām šausmām Kanna Ragnese.

Daži komentētāji nosodīja neprātīgos vecākus ar bērniem, sakot, ka tie paši vainīgi vien ir – nevajadzēja līst pūlī. Taču ārsts-reanimatologs iebilda.

​"Nonākot krastmalā, nebija variantu. Visa plūsma tika organizēta tā, lai jebkurš nonāktu epicentrā. + cilvēku nebija tikai tur, kur nevarēja redzēt salūtu. Un domāju, ka ikvienam bija tiesības piedalīties svētkos bez vecuma un auguma ierobežojuma," uzrakstīja viņš, piebilstot, ka "citās valstīs veiksmīgi regulē daudz lielākas ļaužu masas".

Ārsta viedokli atbalstīja žurnāliste un Pasaules dabas fonda pārstāve Sarmīte Kolāte.

​"Piekrītu. Un pat it kā kārtībai noliktie jaunsargi nezināja ko darīt. Vismaz bērns vairs negribot salūtus redzēt," uzrakstīja Sarmīte Kolāte.

Savukārt citi komentētāji stāstīja par citiem iespaidiem un rakstīja, ka, acīmredzami, atradušies citā salūtā, kur jutās mierīgi un droši.

​"Es tieku pieskaitīts pie #Latvijai100 svētku kritiķiem. Teikšu tā – svētki bija skaisti, iedvesmojoši un patriotismu veicinoši. Mana sāpe ir par to, lai nākamreiz masu pasākumā mūsu tautieši neaizietu bojā dēļ atbildīgo dienestu bezatbildīgas un nolaidīgas rīcības," rezumēja Roberts Fūrmanis.

Tiesa, izrādījās, ka viņš nebija vienīgais , kas bija sašutis par to, kas notika pēc salūta.

"Šoreiz Robertam Fūrmanim ir nevis vienkārši taisnība, bet 100%. Vienīgais – tam būtu jābūt tematam uz Valdības galda 20. novembrī (bet nebūs, jo tur nav atrodama uzslava A.Č. – veselības ministrei Andai Čakšai – red.), nevis sociālajos tīklos simtgades svinību noslēgumā," norādīja Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis.

​Vēl viens apspriešanas atzars par šausminošo ļaužu stumšanos izveidojās zem žurnālista Toma Zariņa publikācijas.

"Uguņošana nebija baudāma. Pie Triangula bastiona sākās masu spiešanās un psihoze. Pirmoreiz šāda veida pasākumā palika baisi," pastāstīja saviem lasītājiem žurnālists.

​Sekotāji uzreiz sāka stāstīt savus stāstus un piedzīvotās baiļu minūtes.

​"Precīzi - tas bija šausmīgi! ...  ar trim bērniem, no kuriem viens augstāk par jostasvietu pieaugušajam neredz. Gribējās būt kaut kur tālu prom. Uz priekšu nekustas, no aizmugures spiež virsū. Brrrr... Laimīgi mājās," piekrita viņam Sanita Reinsone.

Atgādināsim, ka iepriekš Latvijas simtgades salūtu kritizēja sociālo tīklu lietotāji sakarā ar tam iztērētiem līdzekļiem. Saskaņā ar Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapas datiem, šovam tika iztērēti 234 999 eiro bez PVN.

Ziņu lente
0