Latvijā konstatēti jauni ĀCM saslimšanas gadījumi

© Sputnik / А. Соломонов / Pāriet pie mediju bankasКабан
Кабан - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā nedēļā Latvijas PVD inspektori konstatēja jaunus ĀCM saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā.

RĪGA, 19. novembris – Sputnik. Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests konstatējis desmit Āfrikas cūku mēra (ĀCM) inficēšanās gadījumus, vēsta Grani.lv.

PVD inspektori pirmo reizi konstatējuši ĀCM saslimšanu Saldus novada Pampāļu pagastā.

Šogad ĀCM konstatēts jau 813 mežacūkām 82 novadu 251 pagastā un vienā pilsētā.

Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Lietuvā apvainojušies, ka Beļģija "veļ" vainu par ĀCM uz Baltiju

Pēdējo četru gadu laikā ĀCM nonāca 62 Latvijas cūkkopju saimniecībās. Saskaņā ar Latvijas Cūkkopju asociācijas datiem, sara ar šo situāciju, nav iespējams izpildīt bioloģiskās drošības prasības, salīdzinot ar 2016. gadu samazinājies kopējais ganāmpulku skaits un būtiski samazinājies ganāmpulku skaits no 1 līdz 9 cūkām.

Augustā nopietnu ĀCM uzliesmojumu konstatēja saimniecībā "Druvas Unguri". Infekcija tur nonāca neskatoties uz augstajiem bioloģiskās drošības standartiem. Nācās likvidēt 15 tūkstošu lopu ganāmpulku.

Augustā "Rosseļhoznadzor" ieviesa īslaicīgus ierobežojumus gaļas piegādēm Krievijai no Latvijas Tērvetes novada Āfrikas cūku mēra dēļ.

ĀCM dzīvnieku saslimšanas gadījumi reģistrēti ne mazāk kā desmit Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Āfrikas cūku mēris (ĀCM), kurš tāpat zināms kā Montgomerija slimība, pirmo reizi tika reģistrēts Dienvidāfrikā pirms vairāk kā gadsimta. ĀCM ir visu sugu un vecuma mājas cūku un savvaļas cūku vīrusa slimība ar gandrīz simtprocentīgu letālu iznākumu saslimšanas gadījumā.

Vīruss nerada draudus cilvēka un citu veidu dzīvnieku veselībai, taču draud ar nelabojamu zaudējumu nodarīšanu cūkkopībai.

Ziņu lente
0