Čakša turpina maldināt, ātrajā palīdzībā – katastrofa: latviete vēršas pie prezidenta

© Sputnik / Sergey MelkonovVeselības ministre Anda Čakša
Veselības ministre Anda Čakša  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Veselības ministre nav demonstrējusi izpratni par esošo situāciju un turpina maldināt sabiedrību," - vērsās Latvijas iedzīvotāja pie valsts vadības.

RĪGA, 18. novembris – Sputnik. Facebook sociālajā tīklā parādījās uzruna, kura adresēta Latvijas valdībai. Publikācijas autore aicina valsts vadību steidzami pievērst uzmanību tam, kas notiek Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), kā arī veselības ministres Andas Čakšas bezdarbībai, vēsta Mixnews.lv.

Devītajā novembrī NMPD pieņēma lēmumu izsludināt medicīnisko ārkārtas situāciju Rīgas Reģionālajā centrā sakarā ar darbinieku masveida aiziešanu no darba. Ātrās palīdzības darbiniekus neapmierina augstā slodze un zemā alga.

Krīze iestājusies

Jau 12. novembrī Latvijas Veselības ministrijā paziņoja, ka steidzamā kārtā sagatavos grozījumus, kuri paplašinās mediķu loku, kuriem būs atļauts strādāt NMPD.

Новые машины неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Rīgā līdz Jaunajam gadam NMPD brigāžu skaits var sarukt līdz kritiskam rādītājam

Savukārt no piektdienas, 16. novembra, Rīgas reģiona NMPD brigādes papildinātas ar mediķiem no Latgales, kuriem izrakstīts komandējums uz galvaspilsētu. Citos reģionos arī tiek meklēti kadri, kuri pēc dežūras galvenajā darbavietā varēs doties uz Rīgu.

Turklāt situācijas atrisināšanai dispečeru dienests, kurš pieņem zvanus pa tālruni 113, paplašinājis pacientu konsultatīvo atbalstu. Šobrīd izsaukumu skaits samazinājies par apmēram 12% pateicoties pacientu novirzīšanai pie ģimenes ārstiem un citiem speciālistiem.

Latvijas veselības ministre iepriekš aicināja mediķus nomierināties un norādīja, ka veselības nozare ir jaunās valdības prioritāte, un apgalvoja, ka ātrās palīdzības darbinieku algas noteikti palielinās neatkarīgi no tā, kad tiks izveidota jaunā koalīcija. Čakša uzsvēra, ka šobrīd medicīnā tiek radīts mākslīgs haoss.

Ātrajai palīdzībai pastāv bažas

Taču Latvijas iedzīvotāja Aliese Lielause kategoriski nepiekrīt Čakšai. Pēc Lielauses domām, Veselības ministrijas vadītāja maldina sabiedrību, slēpjot informāciju par patieso lietu stāvokli ātrajā palīdzībā, kur haoss nebūt nav mākslīgs.

Lielause nolēma savā Facebook lapā uzrunāt Latvijas valdību, lai darītu zināmu valsts vadībai kā, pēc viņas domām, lietas patiesībā izskatās.

"Ar šo ierakstu es vēršos pie Latvijas valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, 13.Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces un esošās valdības premjerministra Māra Kučinska un visiem 13. Saeimas ievēlēto frakciju vadītājiem un lūdzu Jūs aktīvi iesaistīties ārkārtas medicīniskās situācijas risināšanā, jo pašreizējā veselības ministre nav demonstrējusi izpratni par esošo situāciju un turpina maldināt sabiedrību par patieso situāciju gan NMPD atalgojuma jomā, gan arī attiecībā uz pašu ārkārtas medicīnisko situāciju. Noskaņa NMPD darbinieku vidū ir ļoti slikta un, ja situācija netiks risināta, tad atlūgumu skaits NMPD turpinās pieaugt," - teikts lietotājas uzrunā.

Savai publikācijai Lielause pievienoja uzskatāmu haštagu #krizeNMPD. Visus, kam nav vienaldzīgs Latvijas medicīnas turpmākais liktenis, viņa aicina dalīties ar informāciju.

Ziņu lente
0