"Man bail par sievu": Krimas latviešu restorāna īpašnieces vīrs tikās ar Latvijas DP

© SputnikRestorāna Jūra ēdienkarte
Restorāna Jūra ēdienkarte  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Uz Drošības policijas darbinieka galda gulēja mape ar materiāliem par restorānu, kuri tika paņemti no medijiem. Ja godīgi, es būtu atradis vairāk informācijas Internetā," - pastāstīja Pāvels Baškatovs – Krimas latviešu restorāna īpašnieces Viktorijas Sisoļatinas vīrs par savu vizīti Latvijas Drošības policijā.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Ceturtdien, 15. novembrī, Pāvels Baškatovs – Krimas latviešu restorāna JūRa īpašnieces Viktorijas Sisoļatinas vīrs bija ieradies Latvijas Drošības policijā (DP), kur viņu uzaicināja, atsūtot nevis vienu, bet divas pavēstes. Savas specdienestu vizītes detaļas Baškatovs pastāstīja Sputnik Latvija intervijā.

Uz sarunu DP Baškatovu uzaicināja 8. novembrī, piezvanot viņam pa telefonu. Toreiz viņš paziņoja, ka ieradīsies pie specdienesta, taču kolīdz būs saņēmis pavēsti. Un pavēstes atnāca – viena adresēta Pāvelam, otra – viņa sievai Viktorijai.

Baškatovs devās uz DP viens, jo Viktorija neatrodas Latvijas teritorijā. Kaut gan tieši viņu DP, acīmredzami, vēlas redzēt daudz kvēlāk, nekā Pāvelu, neskatoties pat uz to, ka Sisoļatina nav Latvijas pilsone – viņai ir tikai uzturēšanās atļauja valstī.

Pāvels norādīja, ka DP – tā ir tāda organizācija, kur labāk būtu ierasties, ja tā lūdz. Taču viņš tur nedevās pavisam viens, bet gan kopā ar advokāti Immu Jansoni. Iespējams, advokāta klātbūtne ietekmēja sarunas gaitu, kura ilga stundu un, pēc Baškatova sacītā, tikai un vienīgi pēc būtības.

"UZ DP darbinieka galda gulēja mape ar materiāliem par restorānu, kuri izdrukāti no medijiem, kuru vidū bija arī Sputnik Latvija materiāls. Taču, ja runājam atklāti, medijos bija daudz vairāk publikāciju, nekā specdienestu mapē. Kaut kādi bremzēti viņi ir šajā nozīmē. Es pats varu atrast daudzkārt vairāk informācijas," - pastāstīja Pāvels.

Nekādu spiedienu specdienesta darbinieks uz Baškatovu neizdarīja, neviens viņam nedraudēja. Taču, bija skaidrs, ka, ja DP atradīs pie kā piesieties latviešu restorāna lietā, tad ar vislielāko prieku pārvērsīs to krimināllietā.

Kā jau skaidroja juristi, viss, ko Latvija var izvirzīt Sisoļatinai un Baškatovam – tas ir Krimināllikuma 84. pants, kurā teikts par apzinātu personu grupas normatīvo aktu pārkāpumu, kurus regulē ANO Drošības Padome vai Eiropas Savienība vai citas starptautiskās organizācijas. Taču nemaz nav tik maz, jo, kā apstiprināja Pāvels, šādiem pārkāpumiem var sekot sods ar brīvības atņemšanu līdz 8 gadiem.

Krimināllietas nav

Taču pagaidām pret Krimā atvērušajiem restorānu rīdziniekiem DP nav iesākusi krimināllietu. Ar viesošanos Krimā ir par maz, kā skaidro Pāvels, jo nepastāv pants, kurā būtu teikts par sodu par Krievijas pussalas robežas šķērsošanu.

Neskatoties uz to DP darbinieks sarunas laikā palūdza Pāvelam dokumentāli apstiprināt, ka viņam nav nekāda sakara ar restorānu un sniegt attiecīgus dokumentus.

Restorāns Jūra Sevastopolē - Sputnik Latvija
Krimas vadītājs izvērtēja Latvijas reakciju uz latviešu restorāna parādīšanos

"Viņš pateica, lai pārliecinātos, ka viss ir tīrs, man ir jāatsūta vismaz restorāna dokumentu kopijas. Mēs pakonsultējāmies ar advokātiem un nolēmām, ka to varētu izdarīt," - paskaidroja Baškatovs.

Taču šajā situācijā, kā norādīja Pāvels, viņš jau nebaidās par sevi, bet gan par savu sievu Viktoriju. Neskatoties uz to, ka viņa ir Krievijas pilsone, Latvijas specdienesti varētu būt pretimnākoši ukraiņu kolēģiem un deportēt sievu uz Ukrainu gadījumā, ja Latvijai būs nepieciešams labs skandāls un, ja Ukrainā pagūs ātri sastreipuļot kaut kādu likumu, kurš ļaus apsūdzēt Viktoriju.

Kaut gan, pēc Pāvela teiktā, DP darbinieks apgalvoja viņam, ka Sisoļatinai nekas nedraudot un viņa var bez bailēm pārvietoties Latvijā.

"Viņš pateica, ka manai sievai nekas nedraud. Taču tas jau bija sarunas beigās, arī protokols netika sastādīts. Es nespēju līdz galam noticēt tam. Jūs taču zināt, viss ir iespējams," - uzsvēra Pāvels, norādot, ka agri vai vēlu Viktorija tomēr atbrauks uz Latviju, kur dzīvo viņas radinieki, un līdz galam nav zināms, ar ko tas varētu beigties.

Tāpat Baškatovs pastāstīja, ka viņam jau ir gatava dokumentu pakete īslaicīgās uzturēšanās atļaujas iegūšanai Krievijā, taču pagaidām viņam beidzies atrašanās termiņš KF teritorijā, savukārt dokumentus iespējams iesniegt tikai klātienē.

Pāvels norādīja, ka viņam vienmēr paliek variants palūgt politisko patvērumu Krievijā, taču izdarot to, viņš pazaudēs iespēju uzturēt sakarus ar Latviju. Pēc viņa sacītā, to viņš izdarīt nevar, jo dzimtenē viņam ir vecāki, radinieki. Pagaidām viņš tomēr plāno rīkoties bez radikālām rīcībām.

Ziņu lente
0