Lukašenko paziņoja, ka viņam obligāti jāapmeklē Latvija

© Photo БелТА / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievu līdera Aleksandra Lukašenko vizītes sagatavošanās darbi notiek pietiekami sen, iepriekš viņš nav viesojies Latvijā prezidenta statusā.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko tikšanās laikā ar bijušo Latvijas prezidentu Gunti Ulmani paziņoja, ka viņam ir jāapmeklē Rīga, paziņoja Baltkrievijas līdera preses dienests.

Ulmanis atrodas Baltkrievijā, lai piedalītos pasākumos, kas veltīti Latvijas neatkarības pasludināšanas simtgadei, kura tiks svinēta 18. novembrī. Lukašenko pieņēma Ulmani Neatkarības pilī Minskā.

© Пресс-служба Президента Республики БеларусьBaltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko tikšanās ar bijušo Latvijas prezidentu Gunti Ulmani
Lukašenko paziņoja, ka viņam obligāti jāapmeklē Latvija - Sputnik Latvija
Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko tikšanās ar bijušo Latvijas prezidentu Gunti Ulmani

Sarunas laikā Ulmanis norādīja, ka ieradās uz tikšanos ar Lukašenko ar lielu vēlmi, "kā pie tuva pazīstama cilvēka", jo būdams Latvijas prezidents tikās ar viņu daudzas reizes.

"Man neviens nekad nesabojās tās sirsnīgās attiecības, kuras bija un ir," - pateica Ulmanis.

Tāpat viņš atgādināja, ka spēkā paliek esošā Latvijas prezidenta uzaicinājums Lukašenko apmeklēt valsts vizītē Rīgu.

"Mans kolēģis (esošais Latvijas prezidents) izteica šo piedāvājumu, ar Baltkrievijas ārlietu ministru arī vakar runājām, ka jums ir jāatbrauc uz Rīgu," - pateica Ulmanis.

"Obligāti," atbildēja Lukašenko.

BelAES - Sputnik Latvija
Lukašenko ieteicis Baltijas valstīm kopīgi izmantot BelAES

Par Lukašenko oficiālās vizītes gatavošanu Latvijā kļuva zināms šovasar. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka vizīte tiek gatavota ilgu laiku. "Tai jābūt ļoti visaptverošai. Mums ir komisijas, kuras pie tā strādā," - pateica Rinkēvičs.

Latvijas un Baltkrievijas attiecības pēdējā laikā ir ievērojami uzlabojušās, puses pauž savstarpēju ieinteresētību ekonomisko sakaru attīstībā. Latvijai sevišķi interesants ir kravu tranzīts, Baltkrievijai – iespējamā sadarbība enerģētikā pēc BelAES celtniecības pabeigšanas.

Februārī Minsku apmeklēja Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis, kurš ar baltkrievu premjerministru Andreju Kobjakovu apsprieda tranzītu un tūrismu, kā arī parakstīja virkni starpvaldību līgumu, tostarp vienošanos par operatīvu informēšanu par kodola avārijām, informācijas apmaiņu un sadarbību kodoldrošības un radiācijas aizsardzības jomā.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko tikšanās laikā ar Latvijas premjeru Kučinski pateicās Latvijai par nosvērtu pieeju pirmās Baltkrievijas AES celtniecības jautājumam. "Esmu pateicīgs, ka jūs nesekojat šim nesaprotamajam uzbrukuma vilnim Baltkrievijai par staciju," - pateica viņš.

Šnore - Sputnik Latvija
Aktīvisti lūguši Lukašenko neielaist Baltkrievijā Edvīnu Šnori

Šī gada septembrī Baltkrievija norīkoja jaunu vēstnieku Latvijā, par viņu kļuva Vasīlijs Markovičs. Lukašenko, norīkojot diplomātiskās misijas vadītāju, norādīja lielu potenciālu sadarbības attīstībā ar Rīgu.

"Jūs saprotat, ka mums nav piekļuves jūrai, un, ja Lietuva nevēlas ar mums sadarboties, tad ir jāliek uzsvars uz Latviju. Jāizdara tā, lai šī republika gūtu baudu no sadarbības ar Baltkrieviju. Mēs esam kārtīgi, atbildīgi cilvēki, viņi to zina. Un, ja viņi daudzos jautājumos, kurus mēs viņiem piedāvāsim, nāks mums pretī, viņiem būs noteikts – un samērā liels – efekts," - paziņoja Baltkrievijas prezidents.

Ziņu lente
0