Tiesa saglabājusi arestu par spiegošanu Krievijas labā aizdomās turamajam pensionāram

© Sputnik / Евгений БиятовVīrietis rokudzelžos
Vīrietis rokudzelžos  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesa Rīgā atteikusies atbrīvot no aresta par spiegošanu Krievijas labā aizdomās turamo. Drošības līdzekļa atkārtota izskatīšana iespējama tikai pēc diviem mēnešiem.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Rīgas apgabaltiesa paturējusi arestētu pensionāru Oļegu Buraku, kurš turēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā, aģentūrai RIA Novosti paziņoja viņa advokāte Imma Jansone.

"Rīgas apgabaltiesa paturējusi spēkā apcietinājumu. Drošības līdzekļa atkārtota izskatīšana iespējama pēc diviem mēnešiem," – informēja Jansone.

Oktobrī Latvijas Drošības policija aizturēja cienījama vecuma vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā. Tiesa izsniegusi sankciju viņa arestam. Aizdomās turamā advokāte apstrīdējusi lēmumu, taču viņas protests nav ņemts vērā.

Drošības policija nav sniegusi detalizētu informāciju, taču, saskaņā ar sabiedriskā aktīvista Vladimira Lindermana rīcībā esošajām ziņām, Oļegs Buraks iepriekš ieņēmis Latvijas IeM Informācijas centra šaujamieroču uzskaites nodaļas priekšnieka amatu. IeM Buraks nostrādājis vairāk nekā 20 gadus, pazīstams kā viens no labākajiem ieroču ekspertiem Latvijā. Prese ziņoja, ka O.Buraks dienējis arī Afganistānā.

Шпион с фотоаппаратом - Sputnik Latvija
Latviešus neapmierina specdienestu darbs: apkārt staigā krievu spiegi

Viena no vērā ņemamām niansēm Buraka biogrāfijā ir tieslieta ar Valsts valodas centru, kas piespriedis viņam sodu par nepietiekamām – IeM ieņemamajam amatam neatbilstošām – latviešu valodas zināšanām.

Publikācijas presē vēsta, ka Buraks centies cīnīties pret korupciju IeM sistēmā, ziņojis augstākstāvošām iestādēm par naudas izzagšanu.

Latvijā jau vairākkārt ierosinātas lietas par spiegošanu, taču līdz tiesas spriedumam lietas nonākušas tikai divas reizes.

2018. gada maijā pirmās instances tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz pusotru gadu dzelzceļniekam Aleksandram Krasnopjorovam. Viņš atzīts par vainīgu, jo esot nodevis Krievijai neizpaužamas ziņas. Aizstāvība centās panākt viņa attaisnošanu un pārsūdzēja spriedumu, jo nav nekādu pierādījumu tam, ka pārsūtītās ziņas adresētas Krievijas specdienestiem.

2018. gada augustā brīvības atņemšana uz trim gadiem nosacīti tika piespriesta zemniekam no Alūksnes Jurijam Spilvem. DP apgalvoja, ka viņš vācis ziņas par Nacionālo bruņoto spēku infrastruktūru un nodevis tās Krievijas izlūkdienestam. Spilve atzinies, savu vainu nožēlojis un saņēmis nosacītu sodu.

Ziņu lente
0