"Nedalies ar svešiniekiem": eksperiments atainojis, cik bīstami ir sociālie tīkli

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasHakera maska. Foto no arhīva
Hakera maska. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kampaņas "Nedalies ar svešiniekiem" ietvaros Valsts policija organizējusi eksperimentu kādā kafejnīcā Rīgā, lai parādītu, cik viegli iespējams savākt informāciju par cilvēku, lai arī zināms tikai viņa vārds un uzvārds.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Valsts policija sākusi izglītojošu kampaņu "Nedalies ar svešinieku", lai informētu iedzīvotājus par riskiem interneta vidē un mudinātu padomāt, kādu informāciju viņi publicē savos sociālo tīklu profilos, raksta skaties.lv.

"Jāmēģina internetā ievietot tikai neitrāla informācija, kura potenciāli nevarētu palīdzēt kādam noziedzniekam, piemēram, uzzināt, kur jūs dzīvojat, kādi jums ir ienākumi, ar kādu mašīnu jūs braucat," - skaidroja Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko.

Kampaņas "Nedalies ar svešinieku" laikā tika organizēts eksperiments kādā kafejnīcā Rīgā, lai pārbaudītu, cik daudz privātas informācijas var sameklēt par cilvēku, zinot tikai viņa vārdu un uzvārdu.

Komiķis Edgars Bāliņš tēloja kafejnīcas darbinieku un katram klientam piedāvāja iespēju laimēt bezmaksas kafiju, vienkārši norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi.

Interneta krāpniecība. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valsts policija radījusi viltus lapu – iedzīvotāji "uzķērušies"

Kamēr profesionāļi gatavoja kafiju, Edgars Bāliņš pētīja klienta sociālos profilus internetā, lai, pasniedzot dzērienu, varētu pārsteigt cilvēku ar savām zināšanām par viņa privāto dzīvi.

"Aicinu padomāt par to, ko mēs liekam internetā, un atcerēties, ka šī informācija ir publiski pieejama pilnīgi visiem, piemēram, cilvēkam, kas tikko iznācis no cietuma, cilvēkam, kurš vēlas kaut ko interesantu dzīvē padarīt, un, ja viņam ir informācija, kur tu atrodies brīvajā laikā, tad viss kaut kas var notikt," – apliecināja komiķis.

Piemēram, Annas profilā Facebook bija redzams, ka meitene ar kori nesen uzstājusies ārzemēs. Edgars, atnesis kafiju, lūdza meiteni kaut ko uzdziedāt, jo viņa taču dzied korī, un pajautāja, kā viņai patikusi Šanhaja.

"Tas bija pārsteigums. Tas rosina aizdomāties par to, cik ļoti viss ir pieejams, ir ļoti jāskatās līdzi tam, kādu informāciju ievieto internetā, un arī jāseko līdzi, kādu informāciju citi par tevi ievieto," – teica Anna.

Jāpiemin, ka dažos gadījumos par klientu interneta profilos nekas nebija atrodams, turklāt daudzi cilvēki nevēlējās atklāt savu vārdu un uzvārdu.

"Ikdienā cilvēkiem nākas sastapties ar dažādām nesaskaņām ar kaimiņiem, kolēģiem, draugiem. Bieži vien informācija, kas ir brīvi pieejama, tiek piesaukta kā papildu arguments, lai vēl vairāk ieriebtu, aizvainotu cilvēku, ar kuru ir konflikts," - komentēja Dmitrijs Homenko.

D. Homenko aicināja vecākus kontrolēt savu bērnu sociālās lapas. Piemēram, ja bērns publicējis ziņu, ka ģimene devusies divu nedēļu atvaļinājumā uz siltajām zemēm, tas var signalizēt noziedzniekam, ka neviena nav mājās. Jābūt uzmanīgiem arī tad, ja bērns publicē bildes ar dažādām vērtslietām.

Iepriekš jau vēstīts, ka ik dienas vidēji četri no pieciem iedzīvotājiem Latvijā pakļauti informācijas drošības riskiem internetā.

Ziņu lente
0