Prana Property nevēlas pārdot ēku Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovZolitūdes traģēdijas vieta
Zolitūdes traģēdijas vieta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs neuzskata, ka neviens nevēlas pirkt dzīvokļus šajā ēkā: mākleri apstiprinājuši, ka visās apkārtējās mājās notiek darījumi ar dzīvokļiem.

RĪGA, 8. novembris - Sputnik. Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs Prana Property nepieņem Rīgas domes piedāvājumu izpirkt nekustamo īpašumu Priedaines ielā 20 – Zolitūdes traģēdijas vietā, pastāstīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vakars  - Sputnik Latvija
"Vainīgo nav": Zolitūdes traģēdijā cietusī sašutusi par apsūdzēto liekulību

"Piedāvājām izskatīt iespēju mainīt īpašumu - Rīgas pašvaldība ir gatava šo īpašumu atpirkt un vērtēt zemi kā neapbūvētu, vai arī piedāvāt līdzvērtīgu īpašumu. Ja nopirksim - plānojam nojaukt par saviem līdzekļiem gan ēku, gan autostāvvietu. Patlaban Prana Property šo piedāvājumu nepieņem," – sacīja Burovs.

Pašvaldība piedāvājusi izpirkt zemi par 60 eiro par kvadrātmetru, pie tam īpašuma kopējā cena būtu 600 tūkstoši eiro, bet Rīgas dome samaksātu 200 tūkstošus eiro. Igauņu uzņēmums šo piedāvājumu nepieņem, nekustamie īpašumi apmaiņai to neinteresē, vēsta rus.tvnet.lv.

Tagad jautājumu par nekustamā īpašuma sadali iespējams atrisināt tikai tiesā, pastāstīja Burovs.

16. novembrī notiks Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas sēde, kurā ēka, iespējams, tiks atzīta par degradējošu, ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi, viņš piebilda.

"Uzņēmums atvērts jebkādiem priekšlikumiem un meklē iespējamos kompromisus ar Rīgas domi. Turpināsim strādāt un ceram tomēr vienoties ar pašvaldību. Apzināmies visu fonu, kas saistīts ar šo bēdīgo objektu un apzināmies tur notikušās traģēdijas mērogu, tāpēc cenšamies kopā ar Rīgas domi izstrādāt abpusēji pieņemamu risinājumu," – sacīja Prana Property valdes loceklis Rauls Keskūla.

Viņš paskaidroja, ka Rīgas dome piedāvājusi cenu kā neapbūvētam zemesgabalam, taču tam Prana Property nepiekrīt, jo ēku ir iespējams pabeigt un tās vērtība būs augstāka. Cenu, kas apmierinātu Igaunijas uzņēmumu, Keskūla nenosauca, taču apsolīja to paziņot tuvākajā nākotnē.

Burovs apšaubīja, vai Rīgas dome piekritīs nopirkt īpašumu par miljoniem eiro, lai pēc tam to nojauktu: nojaukšanas izmaksas sasniegs aptuveni 600-700 tūkstošus eiro, tāpēc maksimālā summa, ko var piedāvāt dome, ir 200 tūkstoši eiro.

Keskūla norādīja, ka ēka ir nopirkta par 3,9 miljoniem eiro un kompānija turpinās pārrunas ar pašvaldību, iespējams, tiks piedāvāti apmaiņas varianti. Savukārt Burovs paziņoja: tā kā Prana Property apmaiņai nepiekrīt, Rīgas domes sagatavotie varianti nav piedāvāti.

Обрушение крыши торгового центра в Риге, 21 ноября 2013 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Traģēdija Zolitūdē: diena, kas mainīja cilvēkus

Igauņu uzņēmuma pārstāvis pastāstīja, ka attīstītājs plāno saglabāt pazemes autostāvvietu un virs tās iekārtot parku, kas veidos vienotu kompleksu ar Zolitūdes traģēdijas memoriālu, taču Prana Property neuzskata, ka neviens negribēs pirkt dzīvokļus šajā ēkā: mākleri apstiprinājuši, ka visās ēkās traģēdijas vietas apkaimē notiek darījumi ar nekustamajiem īpašumiem.

Objektu Priedaines ielā 20 veido zemesgabals 10 tūkstošu kvadrātmetru platībā un nepabeigta dzīvojamā ēka.

Iepriekš Burovs pastāstīja, ka Rīgas dome jau noraidījusi igauņu uzņēmēju ieceri. Dome vēlas sadalīt īpašumu, lai teritorija ap ēku būtu minimāla – tas ļaus tai pārņemt pārējo teritoriju, uzbūvēt memoriālu un likvidēt pazemes autostāvvietu.

Burovs uzsvēra, ka Rīgas pašvaldībai ir tikai viens mērķis - nojaukt nepabeigto ēku, lai šajā vietā izveidotu piemiņas memoriālu. "Domāju, ka arī rīdzinieki mums piekritīs, ka traģēdijas vietā nav iespējama komercdarbība un dzīvokļu tirdzniecība," – sacīja Oļegs Burovs.

Ziņu lente
0