Bijušais ASV vēstnieks Latvijā: "Mācieties krievu valodu ekonomisku apsvērumu labad"

© Sputnik / Sergey MelkonovXXIII Международная конференция "Балтийского форума" Русские на западе
XXIII Международная конференция Балтийского форума Русские на западе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čārlzs Čaks Larsons uzskata, ka Latvijas ekonomika vienmēr būs saistīta ar Krieviju tieši tāpat, kā ASV ekonomika ir saistīta ar Meksiku un Kanādu.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Bijušais ASV vēstnieks Latvijā Čārlzs Čaks Larsons uzskata, ka gan ASV, gan Latvijā nepieciešams izvairīties no tā saucamās identifikācijas politikas "mēs esam pret viņiem", jo, lai arī tas ir vienkāršākais ceļš pie uzvaras vēlēšanās, taču arī bīstamākais, jo ved pie demokrātijas mazināšanās un vājināšanās, vēsta rus.db.lv.

Larsons piedalījās nesenajā "Baltijas forumā" Jūrmalā.

Ināra Mūrniece - Sputnik Latvija
Politika
Nokāpām no enerģētiskās adatas un nožņaudzām krievu valodu: Mūrniece pateicās kolēģiem

"Kad biju ASV vēstnieks Latvijā, mūsu galvenie uzdevumi bija: vēršanās pie sabiedrības krievvalodīgās daļas, integrācijas panākšana un sekmīga tās uzturēšana, - stāstīja bijušais vēstnieks. – Mēs uzskatām to par svarīgu Latvijas panākumu faktoru, un šajā aspektā sabiedrības krievvalodīgās daļas atbalsts palīdzēja gūt ekonomiskos panākumus. Izvērtējot citu valstu piemēru, redzam, ka bez panākumiem ekonomikā integrācija nevar būt sekmīga. Aug sociālais un politiskais satraukums, tas vājina demokrātiju."

Diplomats uzsvēra, ka Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju mājas ir Latvijā, lai arī viņi lepojas ar savu valodu un kultūru.

"Kā redzam, integrācija notiek paaudzi pēc paaudzes. Latvijas jaunie iedzīvotāji mācās latviešu valodu. Grūtībām, ko rada integrācijas politika, ar laiku jāpazūd. Sabiedrības krievvalodīgā daļa aktīvi piedalās demokrātiskajos procesos. Mēs redzam, ka, pateicoties integrācijai, notiek pārmaiņas, un patlaban daļa krievvalodīgo pat balso par Latvijas koalīcijas partijām. Tas ir pārsteidzoši. Tas ir interesanti, un, manuprāt, tas norāda, ka integrācija patiešām notiek," – teica Larsons.

Viņš ieteica visiem Latvijas iedzīvotājiem apgūt krievu valodu ekonomisku apsvērumu labad, jo tas ir ļoti svarīgi no tirdzniecības un tūrisma viedokļa. Kā piemēru viņš minēja amerikāņus, kuri mācās spāņu valodu.

"Latvijas ekonomika vienmēr būs saistīta ar Krieviju tieši tāpat, kā ASV ekonomika ir saistīta ar Meksiku un Kanādu," – piebilda diplomats.

EDSO augstā komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos Lamberto Zanjēra tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu - Sputnik Latvija
EDSO pastāstīja, kas tiek veikts krievu valodas saglabāšanai Latvijā

Latvijā dzīvo mazāk nekā divi miljoni cilvēku. Valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valoda saņēmusi svešvalodas statusu, lai arī tajā runā aptuveni 40% valsts iedzīvotāju.

Latvijas Saeima 2018. gada 22. martā galīgajā lasījumā pieņēma Izglītības likumu grozījumus, kuri paredz no 2019./2020. mācību gada uzsākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā nacionālo mazākumtautību vidusskolas posmā.

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji reformu uztvēra ļoti negatīvi, pār valsti vēlās protestu vilnis. Vecāki pauž satraukumu par izglītības kvalitāti, kuru iegūs bērni pēc reformas stāšanās spēkā. Tiesībsargi un aktīvisti ir sašutuši par atklātu cilvēktiesību pārkāpumu.

Sakarā ar skolu reformas īstenošanu Krievijas Valsts Dome pieņēma paziņojumu par ekonomiskiem mēriem attiecībā pret Latviju, kuri varētu skart finanšu operācijas, muitas nodevas, tūrisma jomu, kā arī starptautiskos tirdzniecības līgumus.

Ziņu lente
0