Viduslaiku kapsētas vietā ar vilkati Rīgas centrā uzbūvēs kafejnīcu

© CC BY-NC-ND 2.0 / Steve Wilson / SkullЧереп. Архивное фото
Череп. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vilkači, seni kauli, dārgumi un relikvijas Rīgas centrā, uz Brīvības un Dzirnavu ielas stūra, varētu iegūt patīkamus kaimiņus kafejnīcas veidā ar apmeklētājiem.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Šobrīd Rīgā uz Brīvības un Dzirnavu ielas stūra atrodas autostāvvieta, taču Viduslaikos, gadsimtu garumā, tur atradās, auga un paplašinājās kapsēta, vēsta Grani.lv.

Par senajiem apbedījumiem Rīgas centrā zinātnieki uzzināja 2006. gadā, kad strādnieki uzdūrās virsū cilvēku atliekā, rokot pamatnes bedri. Toreiz vietā, kur tika atrasti kauli, arheologi veica izrakumus un atrada vēl vairāk nekā 4 tūkstošus mirstīgo atlieku.

Северное кладбище в Лиепае - Sputnik Latvija
Kaps dārgāks nekā bēres: Valsts kontrole īstenojusi kapsētu revīziju

Saskaņā ar arhīvu datiem, Viduslaikos uz mūsdienu Brīvības un Dzirnavu ielas stūra atradās Svētās Ģertrūdes baznīcas kapsēta. Baznīca tika uzbūvēta XV gadsimtā mūsdienu kinoteātra Splendid Palace kinoteātra vietā un pastāvēja līdz 1869. gada, kad tika uzcelta jauna baznīca Ģertrūdes un Baznīcas ielu krustojumā.

1571. gadā, kad Rīgā bija masveida bads, un 1602. gadā, kad plosījās mēris, šajā kapsētā tika apglabāti apmēram 13 tūkstoši cilvēku.

Arheologi spēja atrast apmēram 709 apbedījumu vietas un vairākas bedres ar kauliem. Šīs bedres, iespējams, bijuši brāļu kapi. Pēc speciālistu domām, kopsummā atrastas vismaz 4 463 cilvēku mirstīgās atliekas. Visagrākos apbedījumus, kā tiek uzskatīts, varētu attiecināt uz XV gadsimtu.

Cilvēka galvaskauss - Sputnik Latvija
Vandālisms Rīgas kapsētās: kādēļ traucē mirušos

Zinātnieki uzskata, ka vairums apbedīto bijuši trūcīgi cilvēki. Tikai 115 apbedījumu vietās izdevās atrast vērtslietas – monētas, rotas un instrumentus, kuri, kā tika uzskatīts, varēja noderēt mirušo dvēselēm pēcnāves dzīvē. Turklāt Svētā Ģertrūde tika uzskatīta par klejotāju aizbildni, tāpēc, pastāv varbūtība, ka pie viņas dievnama apbedīja klaidoņus.

Pēc Nacionālā kultūrmantojuma pārvaldes Vēstures un arheoloģijas nodaļas vadītājas Sandras Zirnes sacītā, 2006. gadā tika izpētīta tikai daļa bijušās kapsētas, jo krīzes gados arheologu darbi tika apturēti.

Kafejnīca kapsētas vietā

Krīzes dēļ cieta arī uzņēmums, kurš plānojis daudzstāvu ēkas celtniecību uz Brīvības un Dzirnavu ielas stūra. Kompānija bankrotēja. Un šobrīd zemesgabals ar Viduslaiku kapsētu atrodas kompānijas Hansa Holiday īpašumā.

Statuja kapsētā - Sputnik Latvija
Kapsētas ir pārpildītas, Latvijā kļūst populārāka kremācija

Kā pastāstīja Hansa Holiday pārstāve Anita Gaile, kompānijai esot atļauja sešu stāvu ēkas celtniecībai, taču nav līdzekļu tā būvēšanai.

Hansa Holiday plāno no sākuma izvērtēt ekonomisko situāciju, lai sastādītu tās turpmāko rīcības plānu. Taču, aptuveni, jau ir zināms, ka kompāniju seniem kauliem varētu sastādīt divstāvu kafejnīcas apmeklētāji, kura tiks projektēta kā īslaicīga būve. Īslaicīgo būvju kalpošanas termiņš sastāda apmēram 10 gadus.

Neskatoties uz to, Zirne norāda, ka būvdarbu veicējam būs pienākums veikt jaunus izrakumus seno apbedījumu vietā. Viņa paskaidroja, ka, ja kafejnīcā būs ūdensvads un kanalizācija, tad izbūvēt tos bez priekšlaicīgiem arheoloģiskiem darbiem varēs tikai jau izpētītā teritorijā.

Un vilkatis

Interesanti, ka senajā kapsētā arheologi teju atrada vilkati. Lieta tāda, ka izrakumu laikā vienā no kapiem speciālisti atrada vīrieša atliekas bez galvas, kuram blakus atradušies suņa kauli. Taču, kā noskaidrojās, suņa atliekas par daudziem gadsimtiem apsteidza iepriekš uzskatītā vilkača kaulus.

Kapa krusts - Sputnik Latvija
Rūjienas kapsētā nelaiķiem atgādina par parādiem

Acīmredzami, suni XX gadsimta sākumā kāds apglabājis privātmājas pagalmā, nedomājot par to, ka pēc nāves tam varētu parādīties jauns saimnieks un tas varētu nobiedēt zinātniekus.

Patiesībā, kaulus Brīvības un Dzirnavu ielas krustojumā atraduši arī pirms 2006. gada, piemēram, jau 1928. gadā ēkas celtniecības laikā Brīvības ielā 40. Savukārt, kad 1998. gadā šajā namā remontēja pagrabstāvu, tika atrasti vēl daži kapi. Padziļinot pagrabstāvu bijušā restorāna Red Fred vietā, kurš atradās tur, kur šobrīd atrodas restorāns Armenia, Dzirnavu ielā 62, arī tika atrastas cilvēku mirstīgās atliekas.

Zārks un kauli

Iepriekš sveicienu no Viduslaikiem saņēma celtnieki, kuri nodarbojās ar simts metrus garā Latgales ielas posma rekonstrukciju pie Rēzeknes Jēzus sirds katedrāles. Inženierkomunikāciju darbu veikšanas laikā, apmēram 1,5-2 metru dziļumā, remontdarbu veicēji atklāja senu apbedījumu – kaulus un zārka atliekas.

Toreiz eksperti paskaidroja, ka Viduslaikos pretī katedrālei atradās kapsēta un stāvēja koka baznīca. Šobrīd šajā vietā atrodas tirgus laukums. Pēc speciālistu domām, atrastais kaps varētu liecināt par to, ka kapsēta bijusi daudz lielāka, nekā uzskatīts pirms atraduma.

Ziņu lente
0