Vairāk nekā pusotrs tūkstotis cilvēku pārbaudīja savu latviešu valodu uz izturību

© Пресс-фото / F64IV Vispasaules diktāts latviešu valodā
IV Vispasaules diktāts latviešu valodā  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nenobijās no kļūdām un ļāva sev izjust valodas skaistumu: gandrīz 1700 cilvēku piedalījās IV Vispasaules latviešu valodas diktātā.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. IV Vispasaules latviešu valodas diktātā, kurš notika 3. novembrī, plkst. 12:00 pēc Latvijas laika, piedalījās 1648 cilvēki. Vērts atzīmēt, ka 2017. gadā III Vispasaules latviešu valodas diktātu klātienē un tiešsaistē visā pasaulē rakstīja 935 dalībnieki, 2016. gadā – 789 dalībnieki, 2015. gadā – 920 dalībnieki.

Šoreiz Rīgā diktātu rakstīja 319 cilvēki, Ventspilī savas zināšanas uzdrošinājās pārbaudīt 27 cilvēki, Liepājā – 69, Valmierā – 53, Daugavpilī – 32, Jēkabpilī – 34, Rēzeknē – 34, Cēsīs – 11, Jelgavā – 36.

© Пресс-фото / F64IV Vispasaules diktāts latviešu valodā
Vairāk nekā pusotrs tūkstotis cilvēku pārbaudīja savu latviešu valodu uz izturību - Sputnik Latvija
IV Vispasaules diktāts latviešu valodā

Tiešsaistē, elektroniskajā platformā raksti.org, diktātu rakstīja 1033 dalībnieki no 26 valstīm. 935 cilvēki diktātu rakstīja Latvijā, no Lielbritānijas piedalījās 25 cilvēki, no Vācijas – 18, no Spānijas un Zviedrijas – 6 cilvēki, no Igaunijas un Īrijas – 4 cilvēki. Trīs dalībnieki atradās Lietuvā, Luksemburgā, Nīderlandē, Grieķijā un Itālijā. Divi dalībnieki – Beļģijā, Čehijā, Norvēģijā, Dānijā, Somijā un Horvātijā un pat Karību salās.

Tāpat diktātā piedalījās viens dalībnieks no ASV un Savienoto Valstu salu teritorijām, viens cilvēks no Turcijas, viens no Islandes, viens no Izraēlas, no Ķīnas un no Kipras.

Daudz vairāk darbu

Diktāta rīkotāji norāda, ka, ja salīdzina ar iepriekšējo gadu, šoreiz tika iesniegt daudz vairāk darbu, gan klātienē, gan tiešsaistē uzrakstītu. Šogad Latvijā kopumā klātienē diktātu rakstīja 615 dalībnieki (pērn – 345), savukārt Internetā – 1033 cilvēki (pērn – 510).

Mācību grāmatas - Sputnik Latvija
Atkal tie krievi: Vislatvijas diktāts pārtapis melu detektorā

Pilsētu salīdzinošie dati par šo un pērno gadu: Rīga - 319 (155), Ventspils - 27 (18), Liepāja - 69 (73), Valmiera - 53 (23), Daugavpils - 32 (24), Jēkabpils - 36 (34), Rēzekne - 34 (16) Cēsis - 11, Jelgava - 36.

Diktāta tiešo translāciju Internetā vienlaicīgi skatījās vairāk, nekā 1900 cilvēku. Savukārt to cilvēku skaits, kuri rakstīja diktātu tiešsaistē, salīdzinot ar pērno gadu pieaudzis par 72%.

Paužu spēks un valodas skaistums

Reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks šogad pirmo reizi rakstīja diktātu tiešsaistē.

"Es teiktu, ka patiesais valodas skaistums ir atstarpēs starp vārdiem. Tas slēpjas komatos, domu un citās zīmēs. Patskaņi un līdzskaņi uzbūvē pamatu. Mazās, necilās detaļas iedveš vārdos dzīvību. Šo sīko valodas elementu lietojums, iespējams, ir labākā liecība par teksta autora saprātu. Ikviens zina, kur jāraksta “a” burts. Bet retais zina pauzes spēku. Kā Pēteris Vasks teicis: "Trokšņu ir daudz. Klusums ir viens," pastāstīja par savu iespaidu pēc diktāta uzrakstīšanas Stendzenieks.

Vispasaules latviešu valodas diktāta mērķis ir latviešu valodas pareizrakstības prasmju attīstība, cieņas audzināšana pret savu valodu no agras bērnības, saikņu nostiprināšana ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, sabiedrības saliedēšana, kā arī piedāvāt citu tautību pārstāvjiem labāk apgūt latviešu valodu.

Dalība diktātā bija bezmaksas un brīvprātīga. Pievienoties tam varēja jebkurš gribētājs. Turklāt, ja cilvēks nevēlējās norādīt savu vārdu, tad diktātu bija iespējams rakstīt anonīmi.

Bez atzīmēm

Diktāta pārbaudes procesā atzīmes netiks liktas, taču tiks norādīts ortogrāfisko un punktuācijas kļūdu skaits, lai jebkurš gribētājs spētu novērtēt savas zināšanas.

Pildspalva un burtnīca - Sputnik Latvija
Tiešsaistē arī ārzemniekiem: "Totālais diktāts" visiem

Labāko rezultātu ieguvējus apbalvos ar vērtīgām grāmatām no "Jāņa Rozes grāmatnīcas", savukārt labākajiem dalībniekiem no Rīgas Jaunais Rīgas teātris pasniegs teātra izrāžu biļetes.

Iniciatīvu atbalsta: LU Humanitāro zinātņu fakultāte, Rīgas 40. vidusskola, Rīgas 2. Valsts ģimnāzija, Liepājas dome, Ventspils Augstskola, Valmieras dome, Rēzeknes tehnoloģiju akadēmija, Daugavpils universitāte, Rīgas Tehniskās universitātes Cēsu filiāle, Jelgavas dome, biedrība "Restart.lv", Jaunais Rīgas teātris, Valsts valodas centrs, "Latvijas sabiedriskie mediji", kā arī kompānijas "Jāņa Rozes grāmatnīca", "Antalis", "Europrint", "F64", "Cube", "Data Security Solutions", radio Skonto un radio Skonto Plus.

Ziņu lente
0